16 Грудня 2018
Новини

На Волині встановили меморіальну дошку герою Небесної сотні Василю Мойсею (фото)

На Волині встановили меморіальну дошку герою Небесної сотні Василю Мойсею (фото)

Сьогодні, 16 грудня 2018,  у селі Небіжка Волинської області відкрили меморіальну дошку герою Небесної сотні Василю Мойсею. 

Дошку встановлено на будівлі храму, настоятелем якого є брат загиблого майданівця о.Роман Мойсей.

Вшанувати пам'ять Василя, який 20 лютого 2014 року загинув від кулі снайпера на Майдані, прийшли батьки, побратими Сотня самооборони «Волинська Січ», громадські активісти, священнослужителі та місцева громада.

василь мойсей

У нижньому храмі відбулася святкова літургія на честь святої великомучениці Варвари.

меморіальна дошка мойсею

До слова, релігійна громада у селі відзначає десятиріччя. Будівництво верхнього храму ще триває.

меморіальна дошка василю мойсею

Нагадаємо, що Мойсей Василь Михайлович – громадський активіст, учасник Євромайдану.

Народився 23 березня 1992 року у селі Зубрець Бучацького району Тернопільської області. В 2008 році закінчив 9 класів Зубрецької середньої загальноосвітньої школи. В 2008 році переїхав до Івано-Франківська. В 2010 році закінчив середню загальноосвітню школу №21 міста Івано-Франківська.

меморіальна дошка небесна сотня

З 2010 року навчався на факультеті соціальних комунікацій і реабілітації Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна» за напрямом підготовки «Здоров‘я людини» (місто Луцьк Волинської області). За час навчання зарекомендував себе як здібний та старанний студент, брав участь у студентському житті інституту, допомагав у підготовці студентських дозвіль, спортивно-масових заходів. Активно займався спортом, любив подорожувати та організовував туристичні походи, найдужче любив мандрувати Карпатами. Був членом політичної партії «Свобода» та членом українського реєстрового козацтва.

вшанування героя небесної сотні

Взимку 2013-2014 років приймав активну участь в Революції гідності на Майдані Незалежності у Києві, куди приїздив кілька разів. Був членом 35-ї сотні Самооборони «Волинська Січ», мав псевдо «Крук». В останній раз приїхав сюди в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року. Був в перших рядах, на барикадах.

василь мойсей загинув на майдані

Вранці 20 лютого 2014 року під час протистоянь на вулиці Інститутській Василь Мойсей отримав наскрізне поранення живота снайперською кулею. Хлопця не врятувало навіть те, що він був у цивільному бронежилеті. Тяжкопораненого (куля пошкодила важливі кровоносні судини) його доставили до лікарні №17 міста Києва, де від отриманих травм він помер.

василь мойсей небесна сотня

23 лютого 2014 року похований на Меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку.

Указом Президента України №890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Мойсею Василю Михайловичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Почесний громадянин міста Луцька (26.03.2014; посмертно).

24 березня 2015 року в Івано-Франківську на фасаді будівлі середньої загальноосвітньої школи № 21 (вулиця Академіка Сахарова, 36а), де навчався Василь Мойсей, йому було відкрито меморіальну дошку. 27 березня 2015 року у Луцьку на фасаді будинку (вулиця Липинського, 5), де жив Герой, йому було відкрито меморіальну дошку.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему

Останні матеріали