10 Грудня 2018
Новини

У Луцьку студенти вимагали пільги на проїзд

У Луцьку студенти вимагали пільги на проїзд

У Луцьку студенти вишів зібрались на акцію протесту. Вони невдоволені політикою Луцької міської ради щодо пільгового перевезення у громадському транспорті. Студенти вимагали, аби їхні пільги за проїзд реалізовувались за рахунок місцевого бюджету Луцька.

Акція протесту відбулась у понеділок, 10 грудня, біля стін Волинського окружного адміністративного суду.  Декілька десятків студентів із різних вишів Луцька прийшли, аби просити пільгу на проїзд. 

Вони просили впровадити пільгову вартість проїзду у громадському транспорті. Студенти хочуть платити 2,5 гривні за проїзд у маршрутці принаявності студентського посвідчення. Члени громадської організації «Студентська рада Волині» зазначають, що Кабінет Міністрів України передбачив для студентів пільговий проїзд. Саме через це студрада позивається до суду на Луцький виконком, який, за словами студентів, повинен впровадити пільговий проїзд. 

«Я говорив сьогодні із Григорієм Пустовітом і запропонував йому консенсус - дати проїзд безкоштовний для неповнолітніх. Тільки для тих, хто не може працювати. Він не погодився. Так, таких пільг немає в інших містах. Так само, як і інфраструктури для інвалідів, чи дороги нормальної. Ми її не маємо будувати?», - розповів голова студентської ради Волині Віталій Сніжко.

Григорій Пустовіт

«За підрахунками Поліщука, потрібно 19 мільйонів, але на тролейбуси в рік вони витрачають 50 мільйонів», - додав він.

«Ми долучились до акції тому, що, згідно із законодавством, передбачена пільга для проїзду студентів у громадському транспорті. І, я вважаю, що потрібно спробувати відстояти це право. Ми не хочемо їздити безкоштовно, ми хочемо 50% від вартості проїзду. Це повинно компенсуватись із відповідних міських бюджетів. У нашому випадку із бюджету міської ради», - зазначив студент Назарій Дубина.

Студенти, Луцьк

За словами протестуючих, вони не хочуть користуватись комунальними тролейбусами, адже вони повільні та у поганому стані.

«Я живу взагалі за містом, але їжджу маршрутками кожен день. Тролейбусами не хочемо користуватись, тому що їх замало, там постійно повно бабусьок. Куди вони їдуть, то незрозуміло», - додав студент Віктор.

Пізніше студенти пішли до міської ради, де зустрілись із секретарем Луцької міської ради Григорієм Пустовітом.

«Бюджет Луцька - це кошти лучан. Ви ж розумієте, що безкоштовного чи пільгового проїзду не існує. Якщо хтось їде безкоштовно, значить за нього платять. Чи погоджуються лучани платити за це? На сьогоднішній день, коли ми говоримо про постанови Кабінету міністрів, то там йдеться про те, що оплата здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Яких саме місцевих бюджетів? Обласних, київській міський… Тому, навіть якщо керуватись цією постановою, місто не повинно надавати жодних пільг згідно цієї постанови», - звернувся до студентів Григорій Пустовіт.

Студенти, протест

Також він додав, що для студентів у місті існує соціальний транспорт - тролейбуси. І мережа тролейбусів охоплює майже 90% міста.

«Ними користуються пенсіонери, діти війни та інші пільговики. І на сьогоднішній день це питання у місті улагоджене. І воно вже є традицією в нашому місці», - додав він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему