10 Грудня 2018
Новини

Пропаганда працює: полонені моряки - учасники АТО та співробітники СБУ

Пропаганда працює: полонені моряки - учасники АТО та співробітники СБУ

25 листопада Російські військові обстріляли і захопили в полон два українські катери і буксир, які збиралися пройти через Керченську протоку з Чорного в Азовське море. В ході російської агресії три моряки отримали поранення. Згодом їх арештували, а нині утримують у московських слідчих ізоляторах. «Винуватцям» висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

Буквально відразу, після того як росіяни захопили українські катери, в інформаційному просторі з'явилися провокативні матеріали, від «служб безпеки» «Л/ДНР».

Детально ознайомитися з цією темою офіцер ЗСУ Анатолій Кравчук, – пише «Сегодня».

Так, 30 листопада був оприлюднений такий фейк:

«Затримані 25 листопада в Керченській протоці співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України були учасниками АТО в Донбасі. Про це заявили в п'ятницю Луганському інформаційному центрі в прес-службі Генеральної прокуратури "ЛНР"» – написано на російському ресурсі «Російська газета».

Російська пропаганда

І ось днями з’явилося продовження цієї історії. ЗМІ зарясніли заголовки про те, що один із жителів ДНР впізнав одного з полонених.

В матеріалі йдеться:

«До Слідчого управління ФСБ Росії ініціативно звернувся житель Донецька, який упізнав одного із затриманих співробітників СБУ України як особу, що намагалася після його затримання в місті Бердянську допитати із заподіянням дуже серйозних тілесних ушкоджень», – заявив на брифінгу голова Слідчого управління ФСБ Росії Михайло Шишов. Представник відомства зазначив, що правоохоронні органи Донецька зацікавилися цією інформацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни підтримали агресію в Керченській протоці

Російська пропаганда

А от питання хто такий – «житель Донецька» і чому він звернувся до слідчого управління ФСБ Росії, як і чому росіяни розглядатимуть це звернення громадянина чужої країни, – ні в кого не виникло.

Насправді, це ще один з ідеально продуманих способів інформаційно-психологічного впливу і, що дуже важливо, що чиниться не тільки на моряків, які потрапили в полон, а також на їх родичів, у яких одна думка про те, що їхні рідні можуть потрапити до неадекватів під назвою «ополченці», змусить стати більш поступливими, а значить, йти на умови, висунуті російським «правосуддям» в особі ФСБ. Умови, на які, за іншими розкладами, вони ніколи не погодилися і не пішли б.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, чутки
В тему