9 Грудня 2018
Новини

Чи потрібно буде з 1 січня 2019 платити за медичну допомогу, якщо непідписана декларація з лікарем

Чи потрібно буде з 1 січня 2019 платити за медичну допомогу, якщо непідписана декларація з лікарем

За словами Уляни Супрун, що займає пост в. о. міністра охорони здоров'я, ті українці, що ще не встигли підписати декларацію з лікарем, не повинні з 1 січня 2019 року платити за медичну допомогу. Якщо у медичній установі від вас вимагатимуть гроші, і говоритимуть про введення платних послуг, то це або погана інформованість керівництва медустанов, або ви зайшли до приватної клініки і вас там хочуть налякати, конкуруючи за пацієнтів.

Так, до червня 2019 року всі комунальні медичні установи, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, отримуватимуть оплату за договором з Національною службою здоров'я України також за пацієнтів, які не підписали з ними декларації, але проживають на території обслуговування медичного установи.

Тобто, з нового року нічого не зміниться і навіть без декларації можна безкоштовно отримати медичну допомогу. Однак варто враховувати, що кількість місць у лікарів обмежена, тому відкладати до останнього не варто.

Також Супрун зазначила, що навіть після червня наступного року, пацієнти, які не обрали свого лікаря або знаходяться в іншому місті або селі, можуть отримати невідкладну допомогу безкоштовно.

Крім того, в.о. голови МОЗ нагадує:

  • Чи є у вас свій лікар, чи ні свого лікаря, і якщо ви перебуваєте в невідкладному стані та потребуєте первинної медичної допомоги - вам її нададуть безкоштовно в будь-якому медзакладі, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри.
  • У той же час сімейний лікар, до якого ви звернетеся, може запропонувати вам укласти декларацію з ним або порадити укласти її з іншим лікарем медзакладу. Якщо вам сподобається фахівець - то чому б ні?
  •  Головне пам'ятайте, що зміст трансформації первинної медичної допомоги в тому, що ми вільно можемо вибирати своїх лікарів. Примусово ходити до лікаря тільки в певний медустанову не повинно ніхто!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему