8 Грудня 2018
Новини

Газорозподільні компанії готують звернення до Антимонопольного комітету України, аби перевірили дії Укртрансгазу

Газорозподільні компанії готують звернення до Антимонопольного комітету України, аби перевірили  дії Укртрансгазу

Газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, готують звернення до Антимонопольного комітету України з проханням перевірити дії Укртрансгазу, які спрямовані на дискредитацію конкурентів і посилення монопольного становища групи Нафтогаз на ринку.

Про це повідомляє регіональна газова компанія "Волиньгаз".

Протягом листопада-грудня газорозподільні компанії (Оператори ГРМ), що працюють під брендом РГК зіткнулися з некоректною роботою інформаційної платформи для добового балансування і регулярними проблемами в отриманні номінацій від Укртрансгазу.

Газорозподільні компанії почали щоденне інформування клієнтів про відсутність номінацій на корпоративних сайтах і в соціальних мережах. У тому числі не мають номінацій понад 2 тисячі шкіл, дитячих садків, лікарень та інших об'єктів соціальної інфраструктури. Згідно постанови НКРЕКП №788 від 27.07.18 такі номінації повинні бути оброблені Укртрансгаз до 25 числа місяця попереднього місяця постачання, як передбачено Кодексом ГТС в редакції станом 27.07.18. Відзначимо, що в шести з цих 15 областей введено військовий стан. Тому споживачі в цих областях не можуть бути відключені через відсутність номінації.

Відзначимо, що помилки і перебої з наданням номінацій в листопаді і грудні торкнулися в першу чергу операторів ГРМ, які працюють під брендом РГК. Такі дії Укртрансгазу носять ознаки навмисного зловживання функціями оператора ГТС, який діє в інтересах зміцнення монопольного положення своєї материнської структури - НАК «Нафтогаз України» - і витіснення з ринку незалежних газових трейдерів.

Укртрансгаз звинувачує операторів ГРМ групи РГК в дестабілізації інформаційної платформи, яка сталася через задвоєння номінацій по 100 споживачам. Платформа добового балансування створена і адмініструється Укртрансгазом. Вона не повинна допускати можливості подавати більше однієї номінації на одного споживача. І ніхто з операторів ГРМ не може технічно втручатися в роботу платформи.

Задвоєння номінацій - це постійна проблема роботи оператора ГТС. Ще в листопаді в десяти регіонах України дублювалися номінації у 25 великих споживачів газу. Причому у всіх випадках Укртрансгаз оформив другу номінацію на материнську компанію - НАК Нафтогаз України.

Такі факти ще раз підтверджують, що Укртрансгаз не може налагодити коректну роботу інформаційної платформи і намагається перекласти відповідальність за свої недоробки на учасників ринку. Слід зазначити, що інформаційна кампанія з боку Нафтогазу в ЗМІ і соцмережах спрямована виключно проти операторів ГРМ, які працюють під брендом РГК.

Оскільки оператори ГРМ не впевнені, що інформація про відсутність номінації у споживача газу є об'єктивною, а не навмисної помилкою з боку адміністраторів інформаційної платформи, вони просять НКРЕЕКУ роз'яснити, як їм діяти в такому випадку. Оскільки законодавство передбачає беззастережне відключення споживача від газу в разі відсутності у нього номінації.

Оператори ГРМ також звертають увагу на свою повну готовність до введення добового балансування, перехід на яке в черговий раз зривається з вини непрофесійних дій групи Нафтогаз.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна, Волинь
В тему