5 Грудня 2018
Новини

Вперше у світі безплідна народила після пересадки матки від мертвого донора

Вперше у світі безплідна народила після пересадки матки від мертвого донора

Унікального результату, який можна зіставити хіба що з дивом, сотвореним Богом,  досягли люди науки.

Вперше в історії жінка, котра через вроджену патологію ніколи не пізнала би радості материнства, народила дитя – після пересадки їй матки від мертвого донора, повідомляє Бі-бі-сі. Про першого у світі малюка, народженого жінкою, якій пересадили матку, забрану у померлої, повідомляють бразильські медики. Унікальне дівчатко з’явилося на світ ще в грудні минулого року. Без трансплантації жіночого органа її мама ніколи би не мала власних дітей: новоспечена породілля народилася без матки через рідкісний синдром.

Бразилійка завагітніла в результаті екстракорпорального запліднення через вісім місяців після того, як їй було трансплантовано чужу матку. Донором стала 45-річна жінка, матір трьох дітей, яка померла від інсульту.

Унікальній породіллі провели кесарів розтин і після того, як привела на світ донечку, частково видалили матку, аби надалі жінка не мусила приймати сильні препарати від відторгнення чужорідного органа.

І ось дитині, народженій безплідною матір’ю із пересадженою маткою мертвої жінки,  майже рік. І лікарі наважилися сповістити всьому світу про вдалий результат проведеного ними експерименту. За словами вчених, дівчинка і мама здорові і чудово почуваються.

Відзначимо, що до того десяток спроб використання маток померлих донорів, які були здійснені в США, Чехії й Туреччині, були невдалими. Водночас одинадцятьох малят виносили і народили породіллі, яким пересадили матки від живого донора.

Надалі у планах бразильських науковців проведення ще двох таких складних трансплантацій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали