30 Листопада 2018
Новини

Чому на Волині матері масово відмовляються від новонароджених?

Чому на Волині матері масово відмовляються від новонароджених?

Фактично 6 років на Волині не було зареєстровано жодного випадку відмови матері від своєї новонародженої дитини. Однак, нині тенденція різко змінилася і все більше крихітних і безпорадних малюків лишаються без батьківської ласки і опіки.

Про це розповіла головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров'я Волинської ОДА Людмила Рожко, 30 листопада, під час круглого столу на тему «Стан розвитку паліативної допомоги у Волинській області».

Вона зазначила, що в області почастішали випадки відмови матерів від новонароджених діток, що, власне, геть не є характерно для Волині, де фактично 6 років таких випадків не реєструвалося.

- І це при тому, що в нас в пологових відділеннях скрізь є школи відповідального батьківства, де батьків наперед готують до появи малюка на світ. І сьогодні, коли ми починаємо працювати з такою мамою-відмовницею, виявляється, що в неї вже є вдома діти. Їй кажуть: «У вас же є четверо дітей, чому ви відмовляється від п’ятої?». А вона уперто стоїть на своєму. Дуже прикро, що в навіть в багатодітних поліських районах уже почали відмовлятися від новонароджених дітей. Напевно, поштовхом до цього стала соціальна напруга в державі, - каже Людмила Рожко.

Спеціаліст додає, що часто батьки віддають дитину у дитбудинок, нібито на рік. Мовляв, хай побуде, бо в них немає умов її утримувати. Але це важка моральна психологічна травма для малюка, тому, можливо буде переглядатися законодавство стосовно усиновлення таких «тимчасово» покинутих діток. Зазначимо, що згідно чинного законодавства, дітей, від яких батьки не написали офіційну відмову, або ж не є позбавленими батьківських прав, ні усиновлювати, ні брати під опіку, не можна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему