29 Листопада 2018
Новини

За крок до вистражданої автокефалії: Вселенський патріархат затвердив текст Томосу

За крок до вистражданої автокефалії: Вселенський патріархат затвердив текст Томосу

Ввечері четверга, 29 листопада, Архієрейський Синод Константинопольського патріархату, що три доби засідав на Фанарі у турецькому Стамбулі, врешті затвердив проект статуту майбутньої Української церкви, а також визначився з остаточним варіантом тексту Томосу. Більше правки до визначального для українських вірян документа вноситися не будуть. Про це сказано у рішенні Синоду, яке є у розпорядженні ТСН

«У контексті попередньо ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію українській церкві і в очікуванні видачі патріаршого і синодального Томосу святий і священний синод розробив конституційний cтатут української церкви», – написано у підсумковому комюніке Синоду.

А це означає, що до отримання автокефалії і визволення з-під тривалого гніту Російської православної церкви зостався лише крок. Із чим співгромадян уже привітав Президент України Петро Порошенко. І зазначив, що найближчими днями Святійший Вселенський Патріарх Варфоломій оголосить дату Об’єднавчого архієрейського собору в Києві, учасники якого з-поміж себе мають обрати предстоятеля Української православної церкви. Найдостойнішому згодом і буде вручено Томос про автокефалію. 

«Прийнято історичне рішення про створення автокефальної Української православної церкви. Затверджено текст Томосу про надання незалежності Українській церкві. Також прийнято рішення про скликання Об’єднавчого собору. Дату його проведення незабаром оголосить Вселенський патріарх Варфоломій, – звернувся з трибуни до українців глава держави. – І залишився лише крок до завершення цього процесу. Тепер уже нашим православним ієрархам належить зібратися і провести Об’єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського патріарха». 

Відзначимо, що повний текст Томосу про надання Україні автокефалії буде оприлюднено вже після проведення Об’єднавчого синоду в українській столиці. Про це повідомив заступник глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко, який усі ці дні за дорученням гаранта перебував у Стамбулі. Павленко назвав сьогоднішнє рішення Синоду «практично оголошенням незалежності Української церкви».

«Синод прийняв рішення щодо тексту Томосу. Але його буде вручено уже після Собору новообраному предстоятелю незалежної української православної церкви», – розповів він. Раніше повідомлялося, що зібратися на Об’єднавчий собор українські священнослужителі планують у грудні.

Також представник Президента у відрядженні на Фанарі зазначив, що у текст Томосу більше не вноситимуть правок – саме на основі остаточної редакції документа Вселенський патріархат затвердив положення статуту Української церкви. 

Нагадаємо, історичне рішення щодо надання Томосу про автокефалію (незалежність) Українській православній церкві Вселенський патріархат виніс у Стамбулі 11 жовтня поточного року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала рішення про надання Томоса

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему