26 Листопада 2018
Новини

У магазинах - нові правила округлення

У магазинах - нові правила округлення

Що робити покупцям, щоб не платити більше.

В Україні діють нові правила округлення – в магазинах можуть округляти підсумкову суму в чеку в більший або менший бік. Це пов'язано з тим, що Нацбанк перестав карбувати 2 копійки ще в 2012-му, а 5 копійок – три роки тому.

Відтак, якщо в магазині нема відповідних монет, округляти можуть до 10 копійок. Наприклад: якщо сума в чеку закінчується на цифри від 1 до 4 копійок – округлюють в меншу сторону, а якщо від 5 до 9 копійок – в більшу. Таким чином, за товар ціною 150 грн і 26 копійок у супермаркеті з вас законно можуть взяти на 4 копійки більше – 150 грн і 30 копійок.

Магазинам вигідніше встановлювати ціни так, щоб округляти суми в свою користь. А щоб заплатити рівно стільки, скільки вказано в чеку, краще розплачуватися картою. Бо тоді ви платитимете рівно стільки, скільки записано в чеку.

Для тих, хто звик лишати касирам «на чай» сріблясті монети номіналом 2 чи 5 копійок, радимо не переплутати дріб'язку зі схожими за розміром монетами номіналом 1 і 2 гривні, які вже не перший місяць використовується зі своїми паперовими аналогами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему