22 Листопада 2018
Новини

На Полтавщині в криницях «мертва» вода

На Полтавщині в криницях «мертва» вода

Хто б подумав, що вода у сільській у криниці може бути смертельно небезпечною. Прикрий випадок, що мав місце у селі Пришиб Полтавської області доводить, остерігатися сьогодні треба практично усього.

Там із сильним отруєнням було госпіталізовано немовля. Медики припускають, шо одномісячний малюк отруївся нітратами з колодязної води.

Лікарі кажуть, що дитину годували сумішшю на мертвій воді, а мати запевняє, що нітрати з колодязя потрапили в організм малюка з її молоком. Пишуть місцеві ЗМІ.

За словами медиків, вони ледь врятували життя маленького Микити, якому виповнився лише місяць. 

«Дуже тяжкий стан був. Там відлік йшов на хвилини. Зробили все можливе і неможливе, переливання крові, заміну крові», – розповів Микола Панченко, сімейний лікар Пришибської амбулаторії сімейної медицини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах досі більше 10 дітей після отруєння залишаються у реанімації

У сім'ї визнали – вони знають про те, що вода з колодязя неякісна, а тим більше для немовляти. При цьому мати дитини, Лариса, запевняє, що розводила для Микити суміш купленою в магазині бутильованою водою.

У сім'ї є ще троє маленьких дітей, які п'ють воду з колодязя, навіть знаючи про те, що в селі пити воду з криниці не можна.

Односельці потерпілої родини кажуть, що в їхній населений пункт воду завозять, в школу – бутильовану, а решті населення – цистерни з міськводоканалу Горішні плавні.

Потерпіла сім'я перебуває на обліку соціальних служб, яка потрапила в складні життєві обставини, і найбільше запитань до матері – саме з питань гігієни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруювачку собак у Кропивницькому покарали іспитовим строком

Коли віддали воду на аналіз, виявилося, що вона й справді «мертва»

«У цій воді виявлено концентрація нітратів 259 міліграмів на сантиметр кубічний. При нормі 50. Тобто у п'ять разів», – заявили у санітарно-гігієнічній лабораторії Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Відтак, санепідеміологи радять сім'ї відмовитися від колодязної води повністю. В іншому випадку нітрати вже за кілька років призведуть до хронічних захворювань та, навіть, до смерті.  

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему