22 Листопада 2018
Новини

Нардепи підтримали законопроект щодо членства України в ЄС та НАТО

Нардепи підтримали законопроект щодо членства України в ЄС та НАТО

Сьогодні Україна пильно стежила за тим, щоб український парламент підтримав законопроект глави держави про внесення змін до Конституції щодо європейських і євроатлантичних прагнень України до Європейського Союзу і НАТО. Вони були схвалені Конституційним судом.

У зв’язку з розглядом цього надважливого питання, до Верховної Ради прибув глава української держави Петро Порошенко.  Пише segodnya.

Виступаючи, Порошенко нагадав, що жодна інша країна не має настільки близьких відносин з Альянсом, як Україна, проте поскаржився, що низка країн вже увійшла в НАТО, випередивши на цьому шляху Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко з Варфоломієм підписали угоду про створення незалежної УПЦ

Звертаючись до Ради, Порошенко підкреслив: «Фіксуючи в Конституції обов'язковість курсу на вступ до НАТО і Євросоюз, ми посилаємо меседж і в Москву: розлучаємося остаточно і безповоротно».

Також він додав, що Росія як країна-агресор «не має і не буде мати права вето на наш вступ ні в НАТО, ні в Європейський Союз. Запитувати дозволу ні в кого не будемо. Це суверенне право України як країни, яка впевнено йде своїм шляхом».

Відтак, Верховна Рада підтримала законопроект щодо членства України в ЄС та НАТО. Тепер остаточне рішення буде ухвалено на наступній сесії парламенту – навесні-влітку 2019 року. Відповідне рішення підтримали 311 народних депутатів.

У законопроекті йдеться лише про п'ять змін до Конституції щодо закріплення європейського і євроатлантичного курсу України, зокрема будуть змінені три статті, преамбула і один з пунктів в перехідних положеннях. Крім того, з Конституції викинуть норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту РФ в Криму. Буде заборонена оренда українських військових баз іноземними військами.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика
В тему