15 Листопада 2018
Новини

На що і скільки коштів витрачають сьогодні українці

На що і скільки коштів витрачають сьогодні українці

Зарплати, пенсії пересічного українця залишаються практично найнижчими в Європі, тоді як тариф на газ уряд намагається хоч поступово, але таки «дотягнути» до рівня ринкової вартості.

Ціни на продукти – теж європейські, а подекуди навіть вищі, якщо брати окремі групи товарів у порівнянні з тією ж, найближчою до нас Польщею.

У Державній службі статистики констатують, що в другому кварталі цього року на продовольчі товари та харчування поза домівками українці витрачали майже 53% своїх витрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині зростають ціни на харчі

Чверть видатків пішло на непродовольчі товари, 14% - на оплату послуг, зокрема й комунальних.

Якщо брати в гривневому еквіваленті, то щомісяця на їжу українець витрачає 3086 грн на місяць. 

З них, на м’ясо та рибу  приблизно 500 грн, молочні продукти – 300 грн, на овочі - 175 грн, по 153 грн - на хліб та кондитерські вироби.

На фрукти, цукор і яйця українці витрачають менше – 100 грн.

Що подешевшало цієї осені

Експерти ринку пояснюють, що фрукти цього року дешевші завдяки гарному врожаю.   Середні ціни на українські яблука впали на 70% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Загалом, у більшості країн Євросоюзу ціни на яблука знизилися вдвічі, тож багато садівників вирішили взагалі не збирати урожай – невигідно.

У Польщі яблука оптом продають у середньому за 0,14-0,26 євро/кг (4,5-8,3 грн) залежно від сорту – зимові сорти, які можуть довго зберігатися, коштують дорожче.

Натомість овочі дорожчають через дефіцит.

Агрогосподарства, що не мають потужностей для зберігання, розпродали врожай за безцінь оптовикам, розуміючи, що втрати при зберіганні не перекриють можливого зростання цін. Тому чекаємо повільного подорожчання борщового набору до кінця року ще на 15%. Ціна на свіжі помідори і огірки може зрости на третину – до 45 гривень за кілограм тепличних огірків чи помідорів, зазначають експерти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка
В тему