14 Листопада 2018
Новини

З ким із ієрархів УПЦ МП вдалося зустрітися Порошенку і чому лишень з другої спроби

З ким із ієрархів УПЦ МП вдалося зустрітися Порошенку і чому лишень з другої спроби

Лишень з другої спроби Президент України Петро Порошенко провів зустріч з частиною ієрархів Української православної церкви Московського патріархату. На заході були присутні щонайменше три ієрархи УПЦ МП, серед них митрополит Переяслав-Хмельницьким Олександр (Драбинко).

Примітно, що зустріч відбулася у закритому режимі в Українському домі. Пише ВВС Україна,

Як зазначає видання, після завершення зустрічі директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко розповів журналістам, що на ній були присутні «представники (УПЦ МП), з числа тих, хто підтримує об'єднання».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розколу бути: УПЦ Московського патріархату розриває стосунки з Константинополем

Павленко зазначив, що на зустрічі обговорювались різні питання, в тому числі, президент розповів про свої переговори з Вселенським патріархом, а представники УПЦ МП висловили свою підтримку процесу отримання автокефалії церквою в Україні.

«Досить велика частина єпископату Української православної церкви Московського патріархату виступає за створення єдиної Помісної православної церкви», - сказав Павленко і додав, що  кількість прихильників автокефалії православної церкви в Україні набагато більша, ніж були присутні на зустрічі з президентом.

Натомість, Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент коментарі журналістам заявив, що не знав про зустріч.

«З президентом може зустрічатися будь-хто, у нас єпископи вільні люди, громадяни України з усім спектром всіх прав, і вони можуть зустрічатися з будь-ким», - сказав він.

Чому зірвалася запланована зустріч Порошенка з ієрархами УПЦ МП

Нагадаємо, у вівторок, 13 листопада, мала відбутися зустріч президента України Петра Порошенка з ієрархами Української православної церкви Московського патріархату.

З самого ранку Український дім, куди запросив президент представників УПЦ МП, посилено охороняли правоохоронці. Проте зустріч так і не почалася о 14 годині, як було раніше заплановано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори Порошенка з ієрархатом УПЦ МП зірвано: московські священики поставили ультиматум

Виявляється, ієрархи УПЦ МП в цей же час проводили в Києво-Печерській лаврі засідання собору єпископів.

Там же зібралася невелика кількість прихильників, які висловлювали підтримку своїм ієрархам та виступали "проти розколу церкви".

Тоді УПЦ МП завила, що «собор єпископів Української православної церкви ухвалив рішення зустрітися з президентом, але не в Українському домі, а на території Києво-Печерської лаври. Про це рішення собору єпископів було одразу повідомлено Президенту. Однак, Президент від зустрічі відмовився».

У Адміністрації президента журналістам повідомили ж, що УПЦ МП не хотіла діалогу і шукала причин для відмови у зустрічі.

До речі, пізніше на сайті УПЦ МП з'явилася офіційна заява щодо ситуації, що склалася. В ній зазначено, що за попередньою домовленістю зустріч з президентом дійсно мала відбутися в Українському домі. Але вже 13 листопада - в день запланованої зустрічі - Собор єпископів УПЦ МП «обговорив публічні заяви очільників держави, які можна розцінювати як такі, що були спрямовані проти Української Православної Церкви», взяв до уваги настрої та думки церковного народу та духовенства і дійшов висновку, що церковні питання мають обговорюватися на церковній території.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика
В тему