13 Листопада 2018
Новини

Розколу бути: УПЦ Московського патріархату розриває стосунки з Константинополем

Розколу бути: УПЦ Московського патріархату розриває стосунки з Константинополем

Собор УПЦ Московського патріархату вирішив не брати участі у створенні єдиної Української помісної церкви і вважає надання Томосу «штучним» і нав’язаним ззовні, а рішення Синоду Вселенського патріархату з українського церковного питання без канонічної сили.

Про це йдеться в постанові УПЦ МП за підсумками Синоду, засідання якого відбулося 13 листопада у Києво-Печерській Лаврі, – повідомляє «tsn».

«Прийнявши антиканонічні рішення, визнавши розкольників в сущому сані, Константинопольський патріархат, згідно з церковними правилами, сам встав на шлях розколу. У зв'язку з цим євхаристійне спілкування Української православної церкви з Константинопольським патріархатом в даний час неможливо і припиняється», – повідомляє прес-служба церкви.

У постанові підкреслюється, що залучення єпископату, духовенства та мирян УПЦ МП в формування автокефальної української церкви неможливо.

Там говорять, що Собор за «зцілення розколу», але без втручання держави і політиків. Також у УПЦ МП виступили проти спроб змінити їхню назву і пообіцяли «захищати свої права всіма законними засобами».

Окрім цього, Собор назвав недійсним рішення Константинополя щодо українського церковного питання. Там говорять, що зняття анафеми з «розкольників» – «наслідок спотвореного тлумачення православних канонів». Також Московський патріархат припиняє євхаристійне спілкування з Константинополем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос для України загрожує розколом світового Православ’я

У журналі засідання Синоду від 13 листопада відзначається, що клірики УПЦ МП повинні припинити євхаристійне спілкування зі священнослужителями Константинопольського патріархату, а миряни – участь в таїнствах в храмах Константинопольського патріархату.

Ймовірно, тепер українцям як і росіянам нададуть список храмів, в яких молитися заборонено.

Так, у жовтні РПЦ повідомила прихожан про те, що храми і монастирі Константинопольського патріархату відтепер не рекомендовані для відвідування. Крім легендарного Афона, де розташовані багато святинь під егідою Константинополя, «заборонені» храми розташовуються і в інших популярних у православному світі місцях.

Якщо прихожани РПЦ, а тепер ймовірно і миряни УПЦ Московського патріархату, молитимуться або причащатимуться в храмах Константинопольського патріархату, вони повинні будуть покаятися в цьому на сповіді. Якщо ж мова про священиків – їм буде загрожувати покарання, яке визначать їх церковні начальники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянам представили список храмів, в яких тепер гріх молитися

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему