12 Листопада 2018
Новини

Тепер українці зможуть знайти своїх рідних за прізвищем

Тепер українці зможуть знайти своїх рідних за прізвищем

В Україні створили особливий ресурс - інтерактивну карту «Рідні» - на якому можна знайти поширені на території країни прізвища.

Аби знайти регіони проживання носіїв певного прізвища, потрібно на цьому ресурсі ввести  прізвище українською мовою, зазначивши його у спеціальному полі.

Окрім статистичних даних поширення, при введенні прізвища можна отримати інформацію з низки етимологічних словників про його походження, наскільки часто прізвище у деяких козацьких реєстрах і компутах, а також наскільки дане прізвище було поширено на польській території.

При створенні інтерактивної карти були використані архівні документи України в відцифрованому вигляді.

За повідомленням творців карти, у 680 архівних установах, що налічує Національний архівний фонд України, зберігаються 37 млн одиниць матеріалів: «Так, непросто було віднайти  архівні справи, в яких йшлося про населений пункт ваших предків, у численних каталогах. Тож наша робота заключалась в оцифруванні і систематизації різноформатних каталогів. Це робилося з метою у короткий термін і в зручному форматі надати зведений перелік джерел, названий нами джерельною довідкою».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему