8 Листопада 2018
Новини

Поперек горла владі: під Луцьком селяни два місяці не пускають дітей в аварійну школу, а їх тягнуть у суд і штрафують

Поперек горла владі: під Луцьком селяни два місяці не пускають дітей в аварійну школу, а їх тягнуть у суд і штрафують

У селі під Луцьком люди другий місяць не пускають дітей до школи. Школярі від початку навчального року вчаться вдома, бо пускати доньок і синів до аварійного шкільного приміщення сільчани бояться. Про ситуацію у Стобихівці Камінь-Каширського району Волині відзняли сюжет телевізійники каналу ICTV.

Другий місяць старобихівські дорослі не пускають дітей у школу, боячись за їхню безпеку. А селян за це тягнуть до суду. Жителів Стобихівки штрафують за зрив навчального процесу. Батьки ж, попри грошові стягнення, стоять на своєму: майже десятиліття волинські чиновники не можуть побудувати нову школу, а стара – аварійна, затісна і холодна. Вчитися там просто неможливо, тож нині дві з половиною сотні сільських школярів сидять по домівках. Попри гостру ситуацію, у протистоянні тутешніх жителів, які вимагають зведення нового приміщення для освітнього закладу, і владців жодних зрушень донедавна не намічалося.

Стобихівчани категорично відмовляються пускати своїх нащадків у холодні класи з потрісканими стінами. «Вдома вчаться. Читають, пишуть, рахують. Во першачок майбутній, – показує на синочка Інна Дем’янюк, жителька Стобихівки. – Вчить букви. Я розумію, що не та освіта. Але в нас у школі і не ті умови, щоб здобувати там таку освіту».

«В нас у хаті тепло. А в школі що? Тряпки замерзають! Ми прийшли на восьме березня, а з потолка вода капала, – зривається голос у мами Ірини. – В нас хватає вчителів, в нас хватає дітей, в нас нема де навчати дітей!»

На початку навчального року до батьків, які збиралися на мітинг із заявами, що учні в аварійні класи не підуть, приїздили поліція та освітяни. Батьки, які висловлюють протест, не пускаючи дітей на уроки в аварійний об’єкт, обіцяють відновити навчання, щойно в село заїде будівельна техніка.

Та цілу першу чверть влада уперто мовчала. Згадали про порушення прав дітей тільки після погроз селян перекрити трасу міжнародного значення. Лише тоді чиновники оголосили тендер на будівництво школи у Стобихівці. А батьків почали судити: повістки в суд зі звинуваченнями у неналежному виконанні батьківських обов’язків отримала майже сотня жителів.

«Судять… Що мали школу строїти, щось робити, то отак нас збирають кожний день і тиснуть вони на нас, щоб ми просто замовкли», – каже під будівлею суду житель Стобихівки Сергій Сухацький, тато одного зі школярів. 

Розгляд адмінсправи триває майже чотири години. Ознайомившись із документами суддя визнав батька винним і наклав на нього штраф у розмірі 800 гривень. Батьки обурені і, попри грошові стягнення, відмовляються пускати школярів в аварійні приміщення сільської школи.

Юрист Олег Лягутко,  якого журналісти попросили прокоментувати ситуацію, зазначив: «Притягуючи батьків до адміністративної відповідальності за зрив навчального процесу фактично, треба з’ясувати, чому саме відбувається цей зрив навчального процесу. Подивитися, чи забезпечило управління освіти належними умовами дітей».

Учителі збираються у сільській раді. Втратити роботу бояться, але погоджуються: вчити дітей треба в нормальних умовах.

«Ми всі старалися вирішити питання полюбовно, – каже голова райдержадміністрації Камінь-Каширського району Валерій Дунайчук. – Але в них ультиматум: поки не почнеться будівництво, діти в школу ходити не будуть».

Поки батьки зі Собихівки і чиновники торгувалися, вартість будівництва зросла на 35 000 000 гривень, переможця тендера оберуть через два тижні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему