7 Листопада 2018
Новини

Розбиті каски, «штурм» владних кабінетів: у Луцьку мітингували нововолинські шахтарі (відео, фото)

Розбиті каски, «штурм» владних кабінетів: у Луцьку мітингували нововолинські шахтарі (відео, фото)

Близько 60 нововолинських шахтарів приїхали до Луцька на акцію протесту.

Попри те, що мітинг був запланований на 10 ранку, гірники приїхали на Замкову площу аж після 11 години. Кажуть, затрималися, бо довелося стояти у заторі через ремонт дороги поблизу Нововолинська. На приїзд гірників чекали представники ГО «Автомайдан Волинь», та до десятка поліцейських.

Поговоривши з журналістами про мету візиту та про вимоги, які хочуть озвучити керівництву краю, гірники, озброївшись казками, гучномовцем та прапорами Волині, Нововолинська та знаменом Незалежної профспілки гірників, у супроводі поліції рушили  пішки від Луцького замку, через проспект Волі, до Київського майдану.

Дорогою гірники викликували у гучномовець прохання, повернути їм зарплату, звернення до влади про забезпечення гідного життя для шахтарів та, власне і для усіх українців.

«Добудуйте шахту № 10»! «Віддайте нам зароблене»! «Шахтарі»!  «Енергонезалежність нашої країни» та інші гасла лунали під стукання касками  раз-по-раз із гучномовця.

За словами бригадира слюсарів підйому шахти № 10 В'ячеслава Спиридонова, приїхали на акцію протесту близько шести десятків гірників.

«Рішення приймали на шахті, трудовий колектив якої вирішив приїхати в місто Луцьк і заявити про те, що у нас є проблеми та вимоги, які ми хочемо висловити волинській владі. Одна із головних вимог – це погашення заборгованості по заробітній платі за серпень, вересень, жовтень. Також наступна причина, через яку ми приїхали – це неясність фінансування. Тобто воно є, в розмірі 25 мільйонів гривень на добудову шахти № 10 Нововолинська. Проте, ця сума є надзвичайно недостатньою для того, аби шахта могла нормально функціонувати. Її навіть не вистачить на те, щоб утримувати шахту в безаварійному стані. А третя причина полягає в тому, що ми підтримуємо гірників, які працюють на шахтах Львівського басейну, донецьких,  луганських, криворізьких шахтарів, сталеварів. Ми хочемо, щоб вони знали, що вони не одні», - наголосив гірник.

Та додав, що ця акція - не перша: спочатку шахтарі мітингували під стінами Верховної ради України, де їх не почули. Потому була піша хода від шахти до міста Нововолинська.  А третій крок – то уже приїзд до Луцька.  Також В'ячеслав Спиридонов зазначив, що допоки шахту не добудують і влада не виконає усіх їхніх вимог, акції протесту набиратимуть обертів.

Під стінами будівлі Волинської  обласної державної адміністрації шахтарі продовжили озвучувати свої вимоги. Заявляли у гучномовець, про те, що вимагають у держави виплатити їм їхні зароблені гроші, про те, що у кожного із них є сім'ї, яких треба годувати.  Чоловіки, до яких пізніше приєдналися і жінки, били касками по встеленій перед входом в будівлю бруківці. Час від часу викидаючи ближче до входу потріскані від ударів каски. Упродовж більш ніж двадцяти хвилин шахтарі гамселили касками об бруківку, вимагаючи, щоб до них вийшов хтось із керівництва області. Проте, владці не виходити на холодну вулицю, аби вислухати вимоги гірників. Тоді працівники шахти спільно із автомайданівцями організувалися у ініціативну групу і пішли самі шукати когось із посадовців.

Наробивши галасу у приміщенні ОДА, все ж змусили вийти до людей заступника Голови Волинської ОДА Олександра Киричука.

Гірники розповіли йому, що через невиплату заробітної плати, звільняються і їдуть на заробітки у Польщу висококласні спеціалісти. Шахтарі озвучили перед посадовцем свої вимоги.

«18 жовтня ми їздили у Київ, коли розглядався проект бюджету на наступний рік. Ми виступали на брифінгу і просили про до фінансування шахти. Проте нас Столиця не почула. Тому ми приїхали до вас. Ми хочемо, що губернатор, спільно з нашою ініціативною групою поїхав до Києва, щоб ми змогли зустрітися з представниками влади, Прем’єр-міністром, та іншими, котрі причетні до вирішення нашого питання. Хочемо просити не лише до фінансування шахти № 10, але й добудувати її, та інші вимоги», - зазначив один із гірників. Проте, додав, що конче потрібно назначити дату поїздки, щоб «поки є журналісти, телебачення, дати вирішенню нашого питання рух, поштовх».

Олександр Киричук висловив думку, що спершу потрібно написати звернення до представників влади, а тоді вже їхати. Бо ж все рівно Олександра Савченка немає сьогодні у Луцьку. Він у відрядженні у столиці. Гірники зауважили, що мають стоси тих звернень. Але влада їх не чує. Шахтарі попросили Киричука зателефонувати Савченку і включити в телефоні гучномовець, аби всі могли почути, що ж відповість голова ОДА.

До слова, гірники хотіли втрапити сьогодні до керманича області на прийом, однак той зіслався на брак часу і відмовив шахтарям.

Олександра Киричук поговорив з Савченком  по телефону. Проте розповісти людям про результат розмови, так чомусь і не забажав.

Шахтарі, зрозумівши, що іншого варіанту, ніж написати спільно з волинськими владями звернення  до Кабміну поки не має – пішли формувати його текст, а заодно і дату поїздки вирішили обговорити конкретніше. Шахтарі пообіцяли, що не зупиняться, поки їх не почнуть чути у владі.

 

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 2

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 3

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 4

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 5

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 6

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 7

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 8

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 9

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 10

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 11

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 12

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 13

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 14

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 15

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 16

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 17

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 18

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 19

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 20

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 21

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 22

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 23

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 24

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 25

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 26

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 27

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 28

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 29

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 30

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 31

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 32

Мітинг гірників шахти № 10 Нововолинська у Луцьку фото 33

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна, Волинь, Відео
В тему