5 Листопада 2018
Новини

В Україні більше не буде головних лікарів

В Україні більше не буде головних лікарів

Міністерство охорони здоров знову дивує, цього разу змінами у штатному розписі.  Йдеться про те, що скоро замість головного лікаря будуть введені посади директора та медичного директора.

Зокрема, директор медичного закладу муситиме займатися питаннями господарської діяльності, а медичний директор –  тільки питаннями медицини, повідомили у МОЗ.

Такі нововведення діятимуть уже зовсім сокро - із 2019 року.  

«Із 1 січня 2019 в Україні розділять функції директора та медичного директора медустанов. Директор закладу займатиметься питаннями господарської діяльності, а медичний директор – виключно питаннями медицини. Нікого не звільнятимуть: усі головні лікарі та інші медичні працівники виконуватимуть свої функції без змін до терміну дії їхніх договорів», – заявили у відомстві.

Хто керуватиме медичним закладом

У МОЗ зазначили, що зараз усі адміністративні та медичні функції виконує головний лікар.

«Це величезний масив роботи, який у багатьох розвинених країнах світу виконує два фахівці», – пояснили у медичному відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські медики провели операцію на серці немовляти, яке важить один кілограм

Отже, згідно з новими правилами, генеральний директор медичного закладу займатиметься стратегічним плануванням, формуванням бюджету, координацією роботи закладу та аналізом його економічної ефективності. Також він має організовувати роботу та ефективну взаємодію всіх структурних підрозділів, забезпечувати залучення інвестицій тощо.

Які вимоги до нових посад

Із 2022 року обіймати посаду директора на конкурсній основі може претендент із гуманітарною освітою, правознавець, економіст, лікар, управлінець. Із 2019 року в довідник медичних професій буде введено посаду медичного директора, який займатиметься розробленням і впровадженням системи безперервного удосконалення якості послуг у закладі, наданням пацієнтоорієнтованих послуг, координацією взаємодії підрозділів медустанови, впровадженням сучасних методик діагностики та лікування.

Що буде з головними лікарями

Головні лікарі, які вже уклали чи укладуть трудові договори до моменту, коли наказ вступить у дію (1 січня 2019 року), працюватимуть за старою моделлю - керуватимуть і адміністративними, і медичними процесами - до терміну, визначеного у договорі.

Після завершення терміну дії договору головні лікарі зможуть пройти конкурс як на посаду генерального директора, так і на посаду медичного директора закладу охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медики б’ють на сполох: 30% українців перебувають у зоні ризику захворіти на грип

Зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик погоджено без зауважень Міністерством соціальної політики України, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні та узгоджено позиції зі Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6327 про медичну реформу. Згідно з документом, держава гарантує повну оплату коштом держбюджету України необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов'язаних із наданням екстреної медичної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, а також супроводу вагітності та пологів. Цю ініціативу схвалив президент Петро Порошенко.

Закон набув чинності 1 січня 2018 року. А  вже 2 квітня в Україні стартувала безстрокова кампанія із вибору сімейного лікаря.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему