2 Листопада 2018
Новини

Московського патріархату більше не існує в Україні?

Московського патріархату  більше не існує в Україні?

Константинопольським  патріархатом  скасувано акт, в якому йдеться про передачу під адміністрацію Російської церкви території України.  А значить, фактично в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

За словами архієпископа Тельміського Іова, сьогодні в Україні, з канонічної точки зору, УПЦ МП більше не існує: «Згідно цього рішення синоду де-факто в Україні всі архієреї є архієреями Вселенського престолу. Наразі їм належить очікувати на директиву Вселенського патріархату, в якій буде зазначено спосіб їхнього подальшого існування».

За словами архієпископа, цей собор відбудеться лише тоді, коли Вселенський патріарх вирішить, що для цього настав підходящий час.

«Константинополь бажає подарувати Україні автокефалію, щоб в Україні була своя церква», – сказав архієпископ.

Натоміть Кирило, патріарх Московський і всієї Русі, вважає православ'я «островом свободи». «І коли православну церкву починають руйнувати на чиєсь замовлення, це має великий резонанс. Безсумнівно, комусь треба було нанести удар по цьому острову свободи».

На запитання, чому патріарх вважає православ’я «островом свободи», він зауважив: «Тому, що ми вільні від глобального обдурення і панування чужих думок над нами.

Так предстоятель РПЦ прокоментував рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії Української православної церкви.

Так, після втрати юридичної сили указу про те, що Київська митрополія повинна підпорядковуватися Москві, який діяв з 1686 року, РПЦ розірвала відносини з Константинополем. Нагадаємо, що указ втратив силу за рішенням Синоду в Стамбулі 11 жовтня цього року.

Сам патріарх впевнений, що ситуація, що відбувається зараз навколо української церкви, «трагедією з містичним виміром», яка «виходить за межі політичного поля».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему