23 Жовтня 2018
Новини

На Волині з кіностудії вкрали реліквії: архіви відомих волинян

На Волині з кіностудії вкрали реліквії: архіви відомих волинян

На кіностудії «Волинь» стався масштабний злочин: вкрали архіви нині покійного  українського кінорежисера, заслуженого працівника культури України Бориса Ревенка, а також малюнки та фото доньки першої жінки-сенаторки Речі Посполитої Олени з роду Гродзінських, краєзнавця, майстрині аматорського кіно та художньої фотографії Ірини Левчанівської.

Нагадаємо, що кіностудію пограбували ще в березні минулого року. За повідомленням правоохоронців, тоді з підвалу, виламавши замок, невідомі винесли техніку, зокрема, відео-, кіно-, та звукову. Хоча збитки були оцінені у досить незначну суму: 12,5 тис. грн. Поліцією за фактом грабунку було тоді відкрито кримінальне провадження.

Та виявилося, що не тільки техніка цікавила злодіїв. За словами Олександра Савчука, що рік тому став директором кіностудії, злочинці забрали з підвалу справжні реліквії: архіви волинського митця Бориса Ревенка, разом з його каталогами. При житті Борис Павлович, як справжній ентузіаст, створював музей кінематографії у кіностудії, і на той час мав більше 5-ти тисяч ексклюзивних експонатів.

Разом з архівами Ревенка злодії поцупили і унікальні фото з малюнками ще однієї відомої волинянки – Ірини Левчанівської.  

«Коли я прийшов на кіностудію рік тому, то просто жахнувся тому безладу. Приміщення було у вкрай занедбаному стані. Я думаю, що злочинці примудрилися як до себе додому приходити кілька ночей підряд на кіностудію. Вони знали, за чим прийшли. І повірте, що не за телевізором чи камерами полювали. Злодії забрали з кіностудії найцінніше: особисті архіви, разом з каталогами! це ж уявіть, Левчанівська малювала наше місто, наш Луцьк, років сто тому! А експонати Ревенка! Це все безцінне! Вірніше, воно все має свою ціну, і колись обов’язково все це випливе в приватних колекціях колекціонерів, які цікавляться такими речами», - заявив Савчук.

Наразі тих, хто поцупив унікальні колекції з кіностудії «Волинь», так і не знайшли.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, кіностудія волинь, борис ревенко, ірина левчанівська, пограбування
В тему