22 Жовтня 2018
Новини

У проекті держбюджету на 2019 рік зменшили кошти на освіту

У проекті держбюджету на 2019 рік зменшили кошти на освіту

При мінімально гарантованих 7% від ВВП, згідно із законом «Про освіту», на фінансування галузі освіти у проекті державного бюджету на 2019 рік передбачити лише 6, 13%.

Про це розповіла народний депутат Ірина Констанкевич під час засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування у Волинському відділенні Асоціації міст України, яке відбулося сьогодні, 22 жовтня.

Участь у цьому заході також взяли фахівці з економіки та адміністративно-територіальної реформи, представники обласної влади, чимало очільників об’єднаних територіальних громад Волині.

За словами керівників об’єднаних територіальних громад, одна з головних труднощів, – формула, за якою розподіляється освітня субвенція. В результаті, ОТГ самотужки тепер шукають кошти на оплату праці технічних працівників навчальних закладів дошкільної та середньої ланки освіти. Ще одна частина витрат, яку держава «перекладає» на бюджети ОТГ – покращення матеріально-ресурсної бази дитсадків та шкіл.

Ірина Констанкевич

Ірина Констанкевич зауважила, що питання зміни формули нарахування субвенції вже піднімалося деякими народними депутатами. Про цю проблему відомо і міністру освіти і науки Лілії Гриневич.

«У міністерстві переконані, що ОТГ мають мільярдні доходи. І ця думка усіляко підтримується. Щодо зміни формули – до мене, як народного депутата, звернулися освітянські профспілки. Надіслала з цього питання свої пропозиції. Однак, у їх підтримці у МОН, відмовили», – зауважила народний депутат.

За словами нардепа, деякі ОТГ мають дійсно досить високі доходи. «Але з одиничних прикладів робити узагальнення – це неправильно», – додала Ірина Констанкевич.

Консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, заслужений економіст України Василь Гром запропонував підготувати спільно з народним депутатом за результатами засідання пропозиції до профільного міністерства щодо збільшення стабілізаційної дотації на освітню сферу, а також щодо зміни формули розподілу освітньої субвенції.

Додамо, що нардепи вже розглянули проект держбюджету на 2019 рік у першому читанні. Вже менше, як за два тижні, його вдруге обговорять у Верховній Раді.

Ірина Констанкевич

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, освіта, бюджет, ірина констанкевич
В тему