19 Жовтня 2018
Новини

В українських школах експеримент: на навчання - без мобільного

В українських школах експеримент: на навчання - без мобільного

У світі все більше популярності набирають заклади, в  яких немає Wi-Fi. Але лихоманка користування ґаджетами, які можна побачити сьогодні у 90% людей на вулиці, транспорті, роботі, під час відпочинку, обіду ще на пікові. Найгірше, коли така залежність шкодить роботі, навчанню. Саме тому, ідею «школи без гаджетів» підтримали німці слідом за французами, які ще з цього навчального року на законодавчому рівні заборонили школярам користуватися мобільними телефонами як під час уроків, так і на перервах.

Європейські вчителі вважають, що гаджети шкодять розвитку дітей.

В Україні теж спробували провести такий експеримент на Закарпатті. Вже рік учні однієї зі шкіл Ужгорода практикують життя без ґаджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нововведення в українських школах: учні будуть вражені

Зокрема, перед початком уроків діти прямують до класу, щоб покласти свій мобільний телефон до спеціального бокс і лишень потім сідають за парти та приступають до навчання.

Вчителі кажуть, щоб діти більше спілкувалися з реальними ровесниками на перерві у коридорах їм облаштували ігрову зону. А на уроках учні не відволікають на сповіщення чи інші звукові сигнали телефону й краще сприймають навчальний матеріал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для Києва - школа за 450 мільйонів гривень, а села - без букварів

«Ми намагалися якось допомогти вчителям справитися з проблемою телефонів: пошукали досвід інших країн, інших шкіл. Так і народилася ця ідея», – пояснила мати школяра Олена Корольчук.

До речі, в Україні все ж є практика відмови від мобільних пристроїв.  Але від ґаджетів переважно відмовляються приватні школи, і щоб вчитель не відволікався на постійні дзвінки від батьків, у школах призначають людину-комунікатора.

Примітно, що у світі в такий спосіб уряд намагається захистити мільйони дітей від телефонної залежності. А ще це один з методів боротьби з булінгом, цькуванням серед підлітків. Перед уроками учні залишають телефони у спеціальному боксі. До прикладу, у Німеччині така заборона діє поки лише в Баварії, проте уряд хоче ввести заборону по всій країні – 90% населення підтримує цю ідею.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, школа
В тему

Останні матеріали