18 Жовтня 2018
Новини

Андріївську церкву у Києві подарували Вселенському патріархату

Андріївську церкву у Києві подарували Вселенському патріархату

Народні депутати на чолі з президентом почали «робити реверанси» Константинополю. Так, 17 жовтня Петро Порошенко вніс законопроект №9208 «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська». За нього проголосували 237 народних депутатів. Згідно з проектом закону, Верховна Рада передає Андріївську церкву в безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь і обрядів.

Відзначається, що це робиться для відновлення зв’язків із Константинопольською Церквою-матір’ю, усунення негативних наслідків втручання Росії у життя українського православ’я і «протистояння загрозам для національної безпеки, викликаним таким втручанням».

Також у законопроекті прописано, що таким чином створюються умови для об’єднання української православної спільноти і всього суспільства, визнання помісної православної церкви в Україні світовим православ’ям й усунення підстав для дискримінації віруючих…

У проекті закону йдеться, що Андріївська церква, яка лишиться у державній власності, є об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення. А Вселенський патріархат користуватиметься нею «з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини».

Під час голосування у сесійній залі думки нардепів щодо цього закону розділилися. Глава «радикалів» Олег Ляшко та член «Опозиційного блоку» Юрій Бойко звинуватили президента в тому, що він таким чином піднімає свій рейтинг до виборів. Бойко навіть заявив, що за це розраховуються державним майном. Голова ВР Андрій Парубій заперечив, пообіцявши, що Андріївська церква залишиться у власності держави.

Спікер сказав: «Голосуємо… Чорти хай бісяться, а українські сили голосують «за».

Спершу проголосували лише 216 депутатів, але після повернення законопроект підтримала достатня кількість голосів.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Президент написав у своєму Твіттері:

«Андріївська церква передається Константинопольському Престолу Святого Андрія у користування для роботи його представництва. Ми ще на крок наблизились до мети – отримання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, церква, томос, петро порошенко, закон, вру
В тему