17 Жовтня 2018
Новини

На Волині відкрили найбільший у Європі пам'ятник бджолі (фото)

На Волині відкрили найбільший у Європі пам'ятник бджолі (фото)

Весь світ знає Україну завдяки гарним жінкам, чемпіонам-боксерам і цілющому меду. Торік іноземці купили 70 мільйонів кілограмів нашого меду, й Україна стала третьою у світі за експортом бджолиної продукції. А цього року ми прославимося ще одним рекордом – найбільшим у Європі пам'ятником бджолі, відкриття якого приурочили до свята Покрови Пресвятої Богородиці.

Його висота – 3,3 м, довжина – 2,6 м, розмах крил – 2,5 м. Він розташований на центральній площі селища Маневичі.

Ідея створення належить голові Маневицького осередку бджолярів Волинської землі «Ройовий стан» Сергієві Ващуку.  Зі 178 пасічників та підприємців області осередок зібрав 100 тисяч гривень для відкриття цього пам’ятника. Фінансову допомогу також надали і народний депутат Ірина Констанкевич та депутат Луцької міської ради Сергій Шкода. Робили Бджолу луцькі майстри-ковалі – Віктор Семенюк та Віктор Щасливий.

Експерт Книги рекордів України Віталій Іваницький зафіксував новий рекорд у номінації «Найбільший пам’ятник бджолі».

Чим особлива металева бджола і чим заслужила на таку шану – в розмові з автором ідеї, головою Маневицького осередку бджолярів Сергієм Ващуком.

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 1

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 2

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 3

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 4

«Наші пасічники збирають у п'ять разів більше меду!»

– Якщо чесно, то у бджолу я закохався, ще коли до школи не ходив. Тоді в нас у дворі стояв один-єдиний вулик, і я міг годинами дивитися, як працюють бджілки, як чітко в них налагоджена робота, – пригадує Сергій Панасович.

Не дивно, що з віком Сергій Ващук усе більше захоплювався Божими комахами. Гуртував довкола себе таких же ентузіастів із усього району. І 15 років тому вони об'єдналися у Маневицький осередок бджолярів.

– Гуртом, кажуть, легше й батька бити. Але це не про нас. Бо нам гуртом легше бджіл розводити й високі врожаї збирати! – жартує Сергій Панасович про своїх пасічників, яких у Маневицькому осередку вже більше від ста. – Найповажнішому з наших бджолярів уже 88, а наймолодшим – по 10 – 12 років. Так що маємо, кому естафету передавати.

І передавати є що. Адже загалом у районі є до тисячі вуликів, а мед збирають близько семи мільйонів бджіл!

– Та справа не тільки у кількості. Якщо вірити статистиці, то у 2010-х роках із кожного вулика український пасічник викачував у середньому по сім літрів меду. Натомість у нас урожайність у чотири-п'ять разів більша! Бо ми закупляємо в колег із Карпат спеціальну породу бджіл і дотримуємося особливого догляду.

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 5

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 6

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 7

«Ліки від гіпертонії перевірив на собі!»

Та головне – що все це «золото» маневицькі пасічники не іноземцям відправляють, а українцям лишають. Хоча за кілограм лісового меду в Європі готові платити по 300 – 400 гривень. А ще ж є віск, який додають у найдорожчу косметику, бджолиний пилок, що містить дуже цінні мінерали, прополіс, який чудово бореться з хворобами, забрус, перга й підмор, із яких роблять цілющі настоянки, трутневе молочко та бджолина отрута, із яких виготовляють дуже дієві ліки. Тому якщо знати рецепти приготування та застосування ліків із бджолопродуктів, то до аптеки можна й не ходити.

– Окрім традиційних меду та пилку, що вживають від застуди, популярними, – каже Сергій Панасович, – стали продукти бджільництва для нормалізації тиску. І ось як їх готують.

Візьміть бджолиний підмор (але комах використовуйте не весняних, які можуть бути кволі та хворі, а здорових), ретельно підсушіть при невисокій температурі, перемеліть на кавомолці. Цього підмору візьміть 2 ст. л. з верхом, залийте 500 г горілки (градусів 50), настоюйте в темному місці при кімнатній температурі зо два тижні. Ретельно процідіть і вживайте по 1 ч. л. двічі на день за 15 хв. до їди або за 40 – 60 хв. після їди. Курс – 1,5 – 3 місяці.

– На собі випробував і такий рецепт від гіпертонії: зранку розмішати у склянці води 1 ч. л. меду та 1 ч. л. лимонного соку, випити натщесерце за півгодини до їди, – додає Сергій Панасович.

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 8

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 9

А в подяку за цілющі продукти пасічник вирішив віддячити Божій комасі, встановивши у селищі Маневичі пам'ятник:

– Ця ідея з'явилася в мене, коли пам'ятник бджолі побачив в івано-франківському місті Долина. Обговорив свою ідею з колегами. Вони підтримали, і в грудні 2017-го ковалі з Луцька Віктор Щасливий та Віктор Семенюк узялися за втілення задуму.

Щоб вилити з металу комаху, яка стала б точною копією справжньої бджоли, ковалі використали комп'ютерну графіку, дев'ять місяців чаклували над комахою. А урочисте відкриття пам'ятника пасічники приурочили до свята Покрови, козацтва та захисників України.

– Ширина й довжина пам'ятника, що красується в центрі Маневичів, – два з половиною метри, висота – 3,6 метра. Кажуть люди, що бджоли, більшої за нашу, в Європі не знайдете, – радісно констатує Сергій Ващук. – Але ця Божа комаха справді заслужила на таке пошанування!

Оксана Бубенщикова

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 10

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 11

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 12

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 13

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 14

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 15

Відкриття пам'ятника бджолі у Маневичах фото 16

Фото Петра Ройко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, бджоли, рекорди, маневичі, Фото
В тему

Останні матеріали