16 Жовтня 2018
Новини

Росіянам представили список храмів, в яких тепер гріх молитися

Росіянам представили список храмів, в яких тепер гріх молитися

РПЦ повідомила прихожан про те, що храми і монастирі Константинопольського патріархату відтепер не рекомендовані для відвідування. Крім легендарного Афона, де розташовані багато святинь під егідою Константинополя, «заборонені» храми розташовуються і в інших популярних у православному світі місцях, – повідомляє сайт «mk.ru».

Так, якщо прихожани РПЦ молитимуться або причащатимуться в храмах Константинопольського патріархату, вони повинні будуть покаятися в цьому на сповіді. Якщо ж мова про священиків – їм буде загрожувати покарання, яке визначать їх церковні начальники.

Один з храмів, до яких тепер зась – Кафедральний собор Св. Георгія Переможця у Стамбулі. Він знаходиться на самому Фанарі, на подвір'ї Вселенського Патріарха. Собор особливо шанують, оскільки там знаходяться мощі Іоанна Златоуста і Григорія Богослова.

Кафедральний собор Св. Георгія Переможця у Стамбулі

Опубліковано список заборонених для росіян святинь після розриву з Константинополем

Не менш популярний найбільший православний храм міста – церква Святої Трійці недалеко від площі Таксим. Є ще невелика каплиця церкви Марії Влахернської на березі затоки Золотий Ріг і найвідоміша історична церква Марії Монгольської, знаменита тим, що в ній ніколи не створювали мечеті. Є ще храм Живоносного Джерела, при якому знаходиться жіночий монастир Пресвятої Богородиці «Живоносне Джерело» – місце поховання Константинопольських Патріархів.

Храм Живоносного Джерела. Внутрішнє оздоблення церкви

Опубліковано список заборонених для росіян святинь після розриву з Константинополем

Крім цього в Стамбулі існують два «афонських подвір'я», в яких розташовувалися паломники по дорозі на Святий Афон. Причому обидва подвір'я – Пантелеймонове та Андріївське – завжди називали «російськими», оскільки тут зупинялися саме російські миряни. Однак обидва вони знаходяться під юрисдикцією Вселенського Патріархату. Служби на подвір'ях ведуться не на грецькій, а церковнослов'янській. По меншій мірі, так було до цього дня...

Під забороною опинився і храм Святих апостола Павла і проповідника Аліпія Стовпника в Анталії, де ведуться служби російською мовою.

У Туреччині є кілька діючих православних монастирів, які належать до Константинопольського Патріархату. Знаходяться вони, в основному, на островах. Монастир Святого Георгія Кудунского (X століття) – на острові Бююкада в Мармуровому морі. За рік його відвідують близько 250 000 паломників.

На острові Хейбеліада розташований чоловічий ставропігійний монастир Константинопольської православної церкви Святої Трійці, при ньому – особливо шанований скит Святого Спиридона.

У Греції юрисдикція Константинопольського Патріархату поширюється на єпархії так званого Додеканеського архіпелагу. Тобто на всі храми на островах Родос, Кос, Лерос, Калімнос і Астіпалеі, Карпафос і Касос. Ядром Патріархату в Греції є ставропігійна обитель св. Іоанна Богослова на острові Патмос. А також два монастирі – Анастасії в Халкідікі і Монастир Влатадон в Салоніках.

Монастир Анастасії в Халкідікі

З Критом, який так само належить до Константинопольського Патріархату, все не так просто. Справа в тому, що Критська архієпископія має статус напівавтономної Церкви, у якої є свій Синод. І, хоча РПЦ віднесла храми Криту так само до числа «заборонених», все ж російським православним буде шкода з ними «розлучатися». Особливо з церквою святого Миколая Чудотворця в ущелині Котціфу і головною святинею Іракліон – церквою Святого Тита.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, росія, релігія, церква
В тему

Останні матеріали