2 Жовтня 2018
Новини

На Волині оприлюднили невідомі факти про чудотворну ікону (фото)

На Волині оприлюднили невідомі факти про чудотворну ікону (фото)

Результатами дослідження образа Холмської Богородиці науковець поділився під час презентації книги в Музеї волинської ікони.

Сьогодні в Музеї волинської ікони відбулася репрезентація унікального видання «Холмська ікона Богородиці з Емануїлом» (Львів, 2018 р.). Її автор – доктор історичних наук, завідувач відділу історії середніх віків Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Володимир Александрович розповів: «Робота над монографією я розпочав, як тільки вперше побачив Холмську Богородицю – тобто з 2000 року».

Наукове дослідження присвячене одному з найвизначніших відкриттів українських земель – іконі Богородиці з Емануїлом із собору Різдва Богородиці в Холмі, яка зберігається у Музеї волинської ікони в Луцьку.

У презентації взяли участь директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, завідувач Музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва, розробник макету і мистецького оформлення видання Федір Лукавий, представники православного та греко-католицького духовенства Волині, громадські діячі та діячі культури.

До слова, це перше мистецьке дослідження, яке максимально глибоко висвітлює цінність ікони як шедевру константинопольського аристократичного малярства зламу ХІІ-ХІІІ століть, що не має аналогів серед доступного нині чималого фонду візантійських ікон столичної школи.

«Коли я працював над книгою, – зізнався Володимир Александрович, –мав відчуття, схоже до того, яке отримує віруючий під час молитви».

Музей волинської ікони в Луцьку

Холмська ікона Богородиці з Емануїлом

Книга про Холмську ікону Богородиці з Емануїлом

Презентація унікального видання «Холмська ікона Богородиці з Емануїлом»

Презентація унікального видання «Холмська ікона Богородиці з Емануїлом» фото 1

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, музеї, Фото
В тему