29 Вересня 2018
Новини

Оприлюднили стенограму суперечки Вселенського патріарха та Гундяєва щодо українського питання

Оприлюднили стенограму суперечки Вселенського патріарха та Гундяєва щодо українського питання

Про що сварилися два предстоятелі – Вселенського патріархату та Російської православної церкви? Які гострі діалоги були під час зустрічі Варфоломія і Кирила на Фанарі в кінці серпня цього року? Всі ці деталі розкриваються в тексті стенографічного протоколу, який оприлюднила сьогодні othodoxia.info.

Під час приблизно тригодинної зустрічі між Варфоломієм та Кирилом глави Константинопольської та Російської церков обговорювали, зокрема (а насправді – головним чином, – ред.), питання надання автокефалії українській церкві, зазначають у «Ортодоксії.інфо», грецькому релігійному виданні, яке має у розпорядженні текст розмови між главами двох церков.

Так, із опублікованого діалогу стає зрозуміло: Вселенський Патріарх вважає, що Україна не є предметом юрисдикції Москви, утім, цю позицію  Кирило Гундяєв прийняти жодним чином не міг. «Ми ніколи не переставали усвідомлювати, що ми є однією країною і одним народом (з українцями, – ред.). Неможливо відрізати Київ від нашої країни, тому що Київ – це вихідний пункт нашої історії. Національна самосвідомість росіян і українців – це запорука збереження єдності Російської православної церкви», – аргументував свою позицію московський патріарх, вдавшись до неактуальної теорії «братніх народів».

Тут наводимо опубліковану релігійним виданням стенограму подальшої розмови предстоятелів:

Вселенський патріарх: Українці не почуваються комфортно під владою Росії і бажають бути абсолютно вільними в релігійному і політичному плані і тому попросили Церкву-Матір допомогти їм. Церква-Матір вважає їхній запит законним і буде слідувати тій політиці, яка була визначена на останній сесії Священного Синоду.

(...) Крім колишнього президента Януковича, якого я зустрів 10 років тому, всі інші приїхали попросити і молити Вселенський патріархат про надання автокефалії. Останніми роками не тільки президент Порошенко, але і парламент країни прийняли відповідні рішення...

Московський патріарх: Святійший, усі ті, кого Ви згадали, є тією самою політичною силою.

Вселенський патріарх: Але ж вони є представниками українського народу.

Московський патріарх: Вони не є представниками народу. Захопили владу в результаті державного перевороту під час повстання «Майдан». Вони хочуть автокефалію з метою зміцнення своєї влади, яку захопили незаконно. Народ буде їх скидати і виганяти з влади, тому так жадають автокефалії для того, щоб утриматися при владі з підтримкою авторитету Вселенського патріархату.

Далі розмова розвивалася таким чином:

Вселенський патріарх: Видання томосу про автокефалію Української православної церкви – це право Матері-Церкви.

Московський патріарх: Надання автокефалії Українській церкві – це питання не тільки Константинопольської церкви, але і всіх православних, отже, і нашої православної церкви.

Тоді Вселенський патріарх нагадав Московському патріарху, що ні той сам, ані митрополит Іларіон не можуть відвідати Україну і що українські священнослужителі не згадують Кирила під  час святого богослужіння. «Хіба Ви вважаєте, що це не є проблемою? Чи не це переконливий доказ того, що Вас не зустрічають там доброзичливо?» – запитав Вселенський патріарх.

«Ви пов’язуєте ці питання, Святійший, зі ставленням до мене українського народу чи їхньої нинішньої політичної влади? Думаю, це дві різні речі. Сьогодні політична сила, яка представляє лише 8% населення, проти мене, але народ України своїми молитвами мене підтримує, – відповів Московський патріарх Вселенському і продовжував: –  Ось якраз вони, а не політики – це церква».

Під час обговорення цих питань між двома предстоятелями була очевидною радикальна різниця в підходах їхніх церков до інтерпретації історичних подій. Гундяєв запропонував, щоб була створена церковна інституція, яка займатиметься інтерпретуванням історичних подій, та Варфоломій заперечив, що тоді справу доведеться відкласти «до грецьких календ». Далі слідував такий діалог:

Вселенський патріарх: Аж ніяк не Вселенський Патріархат порушив єдність і згоду. Це зробили ті, хто хоче підірвати авторитет Константинопольської Матері-Церкви, намагається принизити її.

Московський патріарх: Ви маєте на увазі нас, Святійший?

Вселенський патріарх: Саме так.

Московський патріарх: Тому ми і приїхали сюди, Святійший, щоб роз’яснити це питання.

Вселенський патріарх: Ви, Святійший, кажете про те, що у Вас мільйони вірян і що Ви володієте через це політичною силою. Але скільки із цих мільйонів були хрещені? Скільки з них ходять до церкви на богослужіння? Для Православ’я ніколи число віруючих не було критерієм. Навпаки, завжди критеріями були святі правила, традиція і канонічний порядок.

Серед питань, які обговорювали два церковні діячі під час зустрічі в Константинополі, крім оспорювання РПЦ юрисдикції Вселенського патріархату в Україні, було і питання про апеляції і взагалі про право видавати томоси про автокефалії.

Щодо апеляцій, то Вселенський патріарх попросив Московського надіслати йому досьє Філарета, який уже кілька разів подавав заяви про розгляд його справи, після того як РПЦ наклала на нього анафему. Патріарх Варфоломій послався на правила 9 і 17 Халкідонського Синоду, згідно з якими право на такі дії закріплене за Константинопольським патріархатом. Однак російський найвищий церковник це право заперечив:

«Ми підходимо до цієї практики по-іншому. Привілей Вселенського патріархату видавати томоси для встановлення автокефальних церков практикується не тому, що Всеенський патріархат володіє цією владою, а тому що місцеві православні церкви були створені в межах країн його звичайної юрисдикції. Україна ж є частиною російських земель Руської Церкви».

Особливо суворим був Вселенський патріарх до митрополита Волоколамського Іларіона, прес-секретаря Гундяєва, якого звинуватив перед Московським патріархом, що той провадить дуже ворожу політику проти Константинопольського патріархату і систематично бреше.

«Ви заявили, буцім президент Порошенко підкупив Вселенський патріархат. Я вас питаю прямо: чи можете Ви довести це? Якщо не можете, Ви ж ідете проти Церкви-Матері, і вона накладе на вас анафему, – сказав патріарх митрополиту, продовживши: – Не можна вибачити, коли ви свідомо брешете...»

Митрополит Іларіон відповів, що в своєму інтерв’ю імені Порошенка не називав. «Я сказав, що розкольники, які приїжджають у Вселенський патріархат нам відомі в Росії та що вони не приходять з порожніми руками».

Тоді Вселенський патріарх відповів йому: «Все з вами зрозуміло».

Цей напружений діалог перервав Московський патріарх, який попросив Варфоломія оточити митрополита Іларіона своєю любов’ю, але відповідь Вселенського патріарха була категоричною: «Святий брате, він це робив багато разів, він постійно агресивний і ворожий до Материнської церкви Константинополя. Прошу Вас покарати його, щоб він поводився, як належить його сану, бо нині поводиться вам на шкоду».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, релігія, церква
В тему