21 Вересня 2018
Новини

«Гінекологічна таємниця»: чому 82% підлітків проти того, щоб їхні медичні дані передавали батькам?

«Гінекологічна таємниця»: чому 82% підлітків проти того, щоб їхні медичні дані передавали батькам?

Цікавими виявилися результати онлайнового опитування, проведеного в рамках реалізації проекту U-report. Виявляється, 82% підлітків України категорично проти, щоб їхні меддані передавали батькам без згоди неповнолітніх пацієнтів.

Такі дані озвучили в ході засідання робочої групи з питань здоров’я підлітків «Дружні медичні послуги очима молоді та підлітків», що відбулося напередодні, 20 вересня, у Міністерстві охорони здоров’я, ідеться на сайті відомства.

І ця цифра показує цікаву річ: головне очікування українських тинейджерів від медзакладу –конфіденційність (62,6%).

Чому так? Чому підлітки України не воліють, щоб їхня «медична картка» потрапляла до рук батьків? В соцмережах спантеличені мами й тати жваво обговорюють такий високий процент дітей, що висловили небажання, аби лікар повідомляв батькам про стан здоров’я нащадка. І багато хто припускає, що йдеться передусім не так про «лікарську таємницю» загалом, дотримання якої, згідно з із соцдослідженням, так прагнуть хлопці й дівчата. А насамперед про «гінекологічну» таємницю.

«Як на мене, то "проти" лише дівчатка всі 99,99%, і то лише за одним показником лікаря гінеколога», – припускає користувач Дмитро Вешняк.

Але є й дорослі, які відстоюють право кожної людини, хай іще не самостійної та неповнолітньої, на приватність.

«Якщо немає прямої загрози життю та здоров’ю дитини, то, звичайно, такі дані не потрібно розголошувати. Дитина може сама вирішувати, чим ділитися з батьками, а якщо вона не ділиться, то це проблема в батьках. Нехай себе запитають, чому їхня дитина їм не довіряє», – вважає Iryna Vasylenko.

Також, відповідно до результатів дослідження, чверть опитаної молоді (26,6%) хотіла би отримувати консультації сімейного лікаря через соцмережі та месенджери, а 24,3% – телефоном.

При цьому майже кожен друга молода людина (43,8%) повідомила, що уже обрала свого лікаря.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, підлітки
В тему