16 Вересня 2018
Новини

У Луцька тепер є власна літературна премія - імені відомого романіста і мецената

У Луцька тепер є власна літературна премія - імені відомого романіста і мецената

В п’ятницю, 15 вересня, новозапроваджену літературну премію імені видатного українського письменника, журналіста, почесного громадянина Луцька Івана Корсака вручили першому її лауреату – письменнику Петру Кралюку – за книгу історичної прози «Синопсис». Про це пише видання «Волинські новини».

Символічно, що урочиста церемонія відбулася в день народження Івана Корсака та його сина, фундатора премії Віктора Корсака. До того ж вручення премії проходило в стінах у не так давно відкритого Музею сучасного українського мистецтва Корсаків.

Премія імені Корсака

Літературну премію родина письменника започаткувала спільно з видавництвом «Ярославів Вал». Вручення її відбуватиметься до дня народження Івана Корсака 15 вересня щорічно. Згідно з положенням про Літературну премію імені Івана Корсака, твір, поданий на здобуття нагороди, обов’язково має бути присвячений історії України, написаний українською мовою на високому художньому рівні та мати великий читацький розголос. Відзначимо, лауреат одержує диплом, медаль і грошову винагороду в розмірі 50 000 гривень.

Першим слово взяв син Івана Корсака, фундатор премії Віктор Корсак, котрий подякував усім присутнім за те, що вони прийшли на вручення та не забувають його батька.

«Дякую, що вас цікавить література та історичний роман. Коли я читав погодження про Шевченківську премію, то там написано: премія з літератури та мистецтва. Для мене це дивно, адже література – це і є мистецтво, яке виконує свої функції, зокрема пізнавальну, естетичну, приносить натхнення. Саме історичний роман виконує ще й такі функції, які поза межами стандартних: укорінення нації, розуміння генези розвитку своєї нації. Цей напрямок дає додатковий ресурс для кожного жителя України. Враховуючи це, ми організували премію в аспекті вшанування батька та в аспекті того, що цей напрямок потрібно розвивати. Тому сьогодні вітатимемо першого лауреата», – сказав Віктор Корсак.

Далі виступив голова журі, директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький, який зауважив, що із вручення премії першому лауреатові інтриги робити не стали, бо виходили з того, що ця премія особлива. Так, члени журі орієнтувалися в цьому на Нобелівський комітет, котрий, шануючи амбіції всіх номінованих на премію, не озвучує імена, аби не ранити їх, тож оголошують тільки лауреата. З його слів, було подано 12 кандидатур, вісім з яких журі відхилило через неформат або через низький літературний рівень.

Музей сучасного мистецтва імені Корсака

Отож, за одноголосним рішенням суддів першу Літературну премію імені Івана Корсака отримав Петро Кралюк за книгу історичної прози «Синопсис». Премію переможцю вручив Віктор Корсак.

Петро Кралюк наголосив, що йому надзвичайно приємно бути першим лауреатом Літературної премії імені Івана Корсака, адже є прихильником творчості останнього. В чомусь письменники навіть змагалися між собою.

Вручення премії

«З Іваном Корсаком ми по-своєму змагалися, часто зверталися до одних і тих же сюжетів, десь він мене випереджав, десь я його випереджав. Я йому неодноразово говорив: «Знаєте, Іване Феодосійовичу, ви полегшуєте мою працю, адже я хотів написати працю про Міхала Чайковського, і тут ви написали роман «Отаман Чайка», я хотів написати про Юрія Немирича, і ви написали роман «Немирів ключ». Мені вже не потрібно тут працювати, адже я можу зайнятися іншими сюжетами», – зауважив новоспечений лауреат.

І додав: «Я надзвичайно цінував Івана Феодосійовича  як людину. Складалося так, що наші долі неодноразово пересікалися, ми допомагали один одному, ми розуміли один одного. Він залишив після себе надзвичайно великий об’єм історичної літератури».

На врученні премії побували, зокрема, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та народний депутат Ірина Констанкевич.

Григорій Пустовіт подякував за заснування премії імені Івана Корсака, почесного лучанина,  яка мотивуватиме літераторів на пошуки таємниць минулого. А також відзначив, що місце проведення цього дійства – Музей сучасного мистецтва Корсаків, який відкривали 24 серпня, – вже є візитівкою нашого міста, бо не в кожному місті Євросоюзу є такий музей.  

«Мені дуже приємно, що першу премію отримав наш земляк Петро Кралюк, який є викладачем Острозької академії, а щоб ви розуміли, гасло Острога: Острог – серце Волині», – зауважив Григорій Пустовіт.

У свою чергу нардеп Ірина Констанкевич, продовжуючи тему символічності, наголосила, що вручення премії Івана Корсака відбувається у його день народження та народження його сина, до того ж лауреатом став волинянин Петро Кралюк.

«Я хочу подякувати родині Корсаків за все, що зроблене для нашого міста, області та України, адже нам заздрять всі обласні центри, що ми маємо такий музей. Моїм завданням є привезти до цього музею волинських школярів», – підсумувала Ірина Констанкевич.

Ірина Констанкевич

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, книги, Волинь
В тему