13 Вересня 2018
Новини

У Луцьку реставрують вежу Чорторийських та монастир єзуїтів

У Луцьку реставрують вежу Чорторийських та монастир єзуїтів

В обласному центрі Волині реставрують історичні пам’ятки Старого міста.

Проект реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Про це стало відомо під час спільної польсько-української прес-конференції в рамках проекту «Нове життя старого міста, ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна».

За словами виконувача повноважень Луцького міського голови Григорія Пустовіта, реалізація цього проекту має велике значення для розвитку міста Луцька.

«Ми багато уваги приділяємо розвитку туризму та промоції нашого міста. Чимало робимо для культурно-історичної популяризації Луцька. Святкування Дня міста показало, що наші здобутки затребувані, вони цікаві лучанам і гостям нашого міста», – зазначив Пустовіт.

Керманич міста додав, що символічно, що грант на ревіталізацію пам'яток історії виграли два-міста партнери – Луцьк і Люблін.

«Ми маємо багато чого спільного, спільну історію. Символічно, що ми відновлюємо історичні пам’ятки, які складають спільну історію. Творячи сьогодення, ми творимо завтрашню історію. Тому проект, завдяки якому можна відновити історико-культурні пам’ятки, дуже важливий для життя і розвитку нашого міста та міста-побратима Любліна», - зауважив Пустовіт.

Директор департаменту не інвестиційних проектів адміністрації міста Любліна Кшиштоф Лонтка наголосив, що туристична галузь достойно розвивається як у Луцьку, та і у Любліні.

«Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» - це хороший проект для розвитку туризму та промоції міста. Можна довго чекати на інших інвесторів, які будуть будувати заводи, а можна створити таку енергетику в місті, куди хочеться приїжджати, де можна відчути його дух, його характер та настрій людей», –  пояснив Кшиштоф Лонтка.

Він сказав також, що Люблін і Луцьк товаришують уже понад 20 років.

Начальник управління туризму та промоції Луцька Катерина Теліпська розповіла, що міське управління стало ініціатором ідеї в 2016 році.

«У той період було запропоновано багато ідей. Приємно, що сьогодні ми починаємо реалізовувати одну із них. Старе місто – це найперше місце, куди йдуть туристи, лучани. Проте історія Луцька не обертається лише навколо Луцького замку. Щоб турист до нас приїхав і залишився надовго виникла ідея ревіліталізації вежі Чорторийських та підземель під монастирем єзуїтів», - сказала посадовець.

Та додала, що «вежа Чорторийських  – це доказ, що в Луцьку був на лише верхній замок, але й Окольний, мури якого збереглися».

Катерина Теліпська висловила думку, що «реалізація проекту дозволить збільшити час перебування гостей в Луцьку, а також збереже історичні пам’ятки».

Під час заходу стало відомо, що кошторис проекту становить 1 мільйон 676 тисяч євро. Завершити усі реставраційні роботи планують до липня 2020 року.

На завершення зустрічі виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт та директор департаменту не інвестиційних проектів адміністрації Любліна Кшиштоф Лонтка підписали угоду про партнерство щодо спільного впровадження проекту.

Довідково: Ревіталізація (від лат. re ... — відновлення та vita — життя, дослівно: повернення життя) — поняття, що використовується в науковій і практичній діяльності, яке характеризує процеси відновлення, оживлення, відтворення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, архітектура
В тему