12 Вересня 2018
Новини

12 вересня - День співпраці Південь-Південь

12 вересня - День співпраці Південь-Південь

12 вересня – 255-й день року (256-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 110 днів.

Що ж відзначають 12 вересня?

Міжнародні:

День співпраці Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй. День співпраці Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй (англ. United Nations Day for South-South Cooperation) – один з міжнародних днів ООН, який відзначається щорічно 12 вересня. У цей день у 1978 році в столиці Аргентини, Буенос-Айресі, делегації з 138 держав прийняла План дій з розвитку і здійсненню технічного співробітництва між країнами, що розвиваються.

Термін «співпраця Південь-Південь» відноситься до обміну знаннями, технологіями та ресурсами між країнами глобального Півдня, тобто країнами, що розвиваються: Африки, Латинської Америки та Азії. Співпраця Південь-Південь є одним з важливих елементів міжнародного співробітництва в цілях розвитку та відкриває перед країнами, що розвиваються, і країнами з перехідною економікою реальні можливості щодо забезпечення на основі індивідуальних і колективних зусиль поступального економічного зростання і сталого розвитку.

За останні два десятиліття світ зазнав кардинальну економічну і політичну трансформацію. Зміни, особливо на Півдні, виявилися швидшими, ніж будь-коли за аналогічний період у світовій історії. Відносини між країнами Півдня і між Півднем і Північчю набувають зовсім новий характер. Ключові проблеми сучасності, такі як навколишнє середовище та зміна клімату, енергетика і продовольча безпека, глобальна бідність, зв'язок між зростанням і справедливістю і міграція, сьогодні виходять далеко за рамки відносин Північ-Південь і набувають глобального характеру. Багато країн Півдня вже володіють широкими фінансовими та технічними можливостями.

Національні:

  • Кабо-Верде: Національний день
  • Мексика: День пам'яті повішених солдатів батальйону Святого Патрика
  • Ефіопія: День національного повстання 1974 року народження, зміщення з трону імператора Хайле Селассіє I
  • Туркменія: День Рухнама
  • Іран: День кіно Ірану

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято
В тему