4 Вересня 2018
Новини

Хто не «встигне» вийти на пенсію до 1 січня, працюватиме до 65 років

Хто не «встигне» вийти на пенсію до 1 січня, працюватиме до 65 років

Журналісти розібралися, кому в Україні підвищили пенсійний вік, а хто ще «встигне» вийти на заслужений відпочинок у 60.

В Україні з 1 січня наступного 2019 року на пенсію в 60 років зможуть вийти виключно ті, хто заробив як мінімум 26 років стажу. Інші ж муситимуть продовжувати працювати до 63 років, а дехто і в 65. Ідеться у матеріалі видання «Обозреватель».

Такі зміни прописані у проголосованому парламентарями Законі України «Про підвищення пенсій» (так звана урядова «пенсійна реформа»). З прийнятого документа витікає, що з 2019-го усі, хто заробив менше ніж 15 років стажу, не матимуть права претендувати на пенсію.

60-річні українці, які наступного року матимуть лише 15 років стажу, зможуть вийти на «заслужений відпочинок» у 65. Ті, хто офіційно проробив від 16 до 25 років – у 63 роки.

До всього ж поступово вимоги підвищуватимуть – на 12 місяців щороку, аж до 2028-го. Ідея пенсійної реформи проста: хто працював, виходить на пенсію вчасно. Якщо працював, але менше як 35 років (до 2028-го), значить, вихід на пенсію переноситься.

У Мінсоцполітики порахували, що у 2028-му тільки 55% виконають вимоги щодо стажу. Решта працюватиме до 63 і 65 років. Фактично українців пенсійного віку, але без пенсій, більшатиме щороку.

Число тих, хто вийде на пенсію в 65, зміниться за 10 років несуттєво. Якщо цьогоріч таких буде 4%, то через десятиліття – 5%. Пов’язано це з тим, що мінімальні вимоги для отримання пенсії в 65 років не змінюються – достатньо 15 років стажу. Водночас кількість громадян, які вийдуть на пенсію «вчасно», скоротиться з 70 до 55%.

Підсумовуємо: такі зміни спричинять різке зростання кількості українців, які офіційно «втратили працездатність», але при цьому не одержують пенсію і змушені далі працювати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, пенсіонери, економіка
В тему