30 Серпня 2018
Новини

Оси атакують українців: 5 головних речей, які потрібно зробити, якщо вкусила оса?

Оси атакують українців: 5 головних речей, які потрібно зробити, якщо вкусила оса?

Нешкідливі, на перший погляд, укуси ос насправді часто закінчуються летально. Від отрути цієї комахи вмирають в три рази частіше, ніж від зміїної.

Про це пише видання «Все буде Люкс».

Причина – незнання правил надання першої допомоги. Експерти радять дотримуватися кількох простих правил, які допоможуть вам не стати жертвою агресивної комахи:

  • намагайтеся не відкривати вдень вікна, робіть це краще після заходу сонця, коли оси вже повернулися в свої гнізда;
  • не залишайте відкритим відро для сміття, оскільки улюблені ласощі ос – фрукти, що гниють;
  • постарайтеся не залишати на столі різні ласощі;
  • будьте уважні, гуляючи по траві, особливо – поблизу квітучих рослин. Прогулянки босоніж по зеленій травичці, безумовно, приємні, але в серпні їх краще уникати;
  • відмовтеся від яскравих квіткових принтів в одязі, щоб не привертати зайвої уваги агресивних комах.

Що робити при укусі – 5 головних речей, які потрібно зробити негайно щоб зберегти здоров’я, а іноді навіть життя, після укусу оси:

  1. Викличте лікаря. Особливо цим правилом не варто нехтувати, якщо ви маєте схильність до алергії, або після укусу у вас спостерігається розпухлий язик, запаморочення, висип.
  2. Акуратно витягніть жало, якщо вас вкусила бджола. Оси жало не залишають. Зробити це найкраще пінцетом або пальцями. Після того, як ви дістанете жало, видаліть залишки отрути якимось пласким предметом, наприклад – краєм кредитної картки.
  3. Прикладіть до місця укусу холод, щоб мінімізувати запалення. Для цього найкраще використовувати лід, обгорнутий в тканину або будь-який металевий предмет.
  4. Рану слід промити мильним розчином, а потім нанести протизапальну мазь. Якщо її немає, то приготуйте густу суміш з води і харчової соди. Можна також скористатися і народними засобами – медом або зубною пастою, які також непогано знімають запалення. Для цього нанесіть їх на рану, накрийте шматочком тканини і змийте компрес через півгодини.
  5. Прийміть відповідні медикаменти. Після укусу полегшити стан вам допоможуть знеболюючі та антигістамінні препарати. Але пам’ятайте, що приймати їх можна тільки за рекомендацією лікаря, особливо, якщо оса вкусила маленьку дитину або алергіка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Надзвичайні події
В тему