24 Серпня 2018
Новини

Водою не користувався? Все одно плати!

Водою не користувався? Все одно плати!

Зараз експлуатаційні витрати на воду закладені в тариф. Якщо не користуєшся водою – не платиш нічого.

Так само в тариф закладені експлуатаційні витрати. Тобто той, хто витрачає води більше, фактично платить за того, хто витрачає води менше або взагалі нею не користується.

Влада пропонує з 1 травня 2019 р. ввести оплату за окремо використану воду і тепло. Після введення абонплати цей перекіс повинен бути усунутий.

За тепло і сміття плата стягується не залежно від використання послуги, і вона пропорційна до площі житла та до кількості прописаних у помешканні людей. У майбутньому влада хоче встановити абонплату на вивезення побутових відходів плюс вносити абонплату за підтримання постачальником працездатності комунікацій (експлуатаційні витрати), яка не залежить від того, користувалися ви комунальними благами чи ні.

Нескладний розрахунок показує, що, наприклад, за тепло або гарячу воду з кожного зареєстрованого в квартирі мешканця хочуть взяти в місяць по 38,42 грн абонплати, за холодну воду і водовідведення – 33,62 грн, за вивезення сміття – 14,4 грн. Разом: 125 грн щомісяця, не залежно від того, проживає людина в квартирі чи ні.

Сума абонплати може бути менша, якщо договір укладений не індивідуально з кожним власником квартири, а колективно, наприклад з ОСББ. Це повинно стимулювати мешканців до створення ОСББ.

Але очевидно, що абонплата буде рости разом із підвищенням мінімальної зарплати. При цьому за газ і електроенергію поки будемо розраховуватися за старими правилами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, вода, тарифи, ціни
В тему