22 Серпня 2018
Новини

У Луцьку урочисто відкрили фестиваль «Поліське літо з фольклором»

У Луцьку урочисто відкрили фестиваль «Поліське літо з фольклором»

У Луцьку відбулося урочисте відкриття п’ятнадцятого фестивалю «Поліське літо з фольклором».

Розпочалося дійство із святкового богослужіння за участі зарубіжних колективів – учасників фестивалю із Єгипту, Індії, Італії,Литви, Мексики, Туреччини та аматорських колективів із Волині і Західної України.

Потому учасники заходу рушили святковою ходою із Театральної площі до Луцького замку, де, власне, і відбулося урочисте відкриття фестивалю. Декілька разів хода зупинялася, аби колективи могли продемонструвати національні танці та співи, тієї країни, яку вони представляють.

Варто додати, що лучани доволі привітно зустрічали учасників фестивалю. Продавці магазинів, котрі розташовані на вулиці Лесі Українки знімали дійство на телефони, усміхалися та підтанцьовували під музику, а лучани, котрі йшли у колоні танцювали разом із закордонними гостями.

Поки налаштовували техніку, щоб гучно відкрити фестиваль, його учасники роздивлялися замок, фотографувалися з відвідувачами дійства та ласували луцьким смаколиком – яблуками, котрі ростуть на дереві поблизу Музею книги. Особливу смакував цей фрукт єгиптянам та представникам Індії.

Директор фестивалю «Поліське літо з фольклором» Юрій Войнаровський подякував гостям, лучанам та зарубіжним колективам , які відгукнулися і приїхали до нас на фестиваль.

«З Африки до нас приїхав єгипетський університет «Бенха», Азію представляє індійський танцювальний колектив «Тайджовай» з міста Мумбаї, Італію представляє фольклорний колектив Сицилія «Грідженто», з Литви до нас приїхав фольклорний колектив «Грештаута», Мексику представляє танцювальний колектив «Фолклоріко Рапіке» з міста Орісаба,Велакруз, Туреччину представляє танцювальний фольклорний колектив «Хаджетепе» з міста Анкара. До нас приїхали і українські гості троїсті музики із міста Рівне. Чернівецьку область , місто Вашківці представляє народний аматорський танцювальний колектив «Черемшина». У нас сьогодні на фестивалі присутні колективи із трьох районів Волині – Любешівського, Камінь-Каширського та Ківерцівського. Місто Луцьк представляють: народний фольклорний колектив «Калиновий цвіт» Гімназії № 18 та народний фольклорний колектив «Дивоцвіт» Гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського. У фестивалі беруть участь, як господарі фестивалю: ансамбль танцю «Радість» Палацу учнівської молоді, ансамбль «Чачка» Палацу культури міста Луцька, дитячий зразковий ансамбль танцю «Волиняночка» Палацу культури міста Луцька та народний аматорський ансамбль танцю «Волинянка», - представив учасників дійства Юрій Войнаровський.

На дійство завітала Народний депутат України Ірина Констанкевич. Вона привітала усіх, що п’ятнадцятий Міжнародний фестиваль «Поліське літо з фольклором» відбувається у Луцьку, на Волині.

«Поза сумнівом – це велика, культурно-мистецька подія для нашої області, для нашої України, тому що це можливість не лише побачити мистецтво інших країн, інших народів, інших континентів. На мою думку це й ще можливість продемонструвати чим багата і чим унікальна наша рідна українська земля. А, вона, поза сумнівом, є багата не лише традиціями.Тими традиціями, які творилися у минулі роки. Вона багата тими людьми, які на цій землі творять нове мистецтво, культуру, які акумулювали в собі усе найкраще,що було створено колись, усе духовне, глибинне, наше національне, українське, автентичне. І для мене цей фестиваль ще й особливий тим, що на ньому присутні колективи аматорські, мистецькі від наших трьох волинських районів – Ківерцівського, Камінь-Каширського та Любешівського. Адже це саме ті колективи, які продемонструють істинно волинське, поліське мистецтво. Саме вони є носіями автентики волинсько-поліської, саме вони покажуть чим багата наша Волинь», - зазначила депутат Верховної ради та побажала кожному, хто приїхав на фестиваль отримати задоволення від творчого та мистецького спілкування, особистісного і повезти на батьківщину найкращі спогади про одну з найбагатших, шляхетніших і прекрасніших перлин нашої України - Волині.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук наголосив, що надзвичайно приємно, що цього року,традиційно в цьому особливому місті, в нашому замку відбувається цей культовий фестиваль.

«Він вперше був проведений в 1994 році і уже вп’ятнадцяте відбувається у нашому місті. Нам дуже приємно, що такі фестивалі відбуваються у нашому місті, тому, що він, безумовно, дає можливість розважитися лучанам, та з користю провести час. Також це можливість і за презентувати наше місто для гостей із інших міст України, для іноземних гостей. Це престиж нашого міста, це впізнаваність нашого міста. Тому цей фестиваль відіграє дуже важливу роль, важливе значення у житті нашого міста», - сказав посадовець.

Після урочистостей на сцені, і головних слів «Фестиваль «Поліське літо з фольклором» оголошується відкритим» у небо випустили кульки, на яких зображено логотип міста.

Увесь вечір глядачів радували своїми виступами учасники фестивалю. Відвідувачі заходу мали можливість насолодитися творчими виступами колективів із зарубіжжя та України. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, фестиваль
В тему