20 Серпня 2018
Новини

20 серпня – День Святого Іштвана в Угорщині

20 серпня – День Святого Іштвана в Угорщині

20 серпня – 232-й день року (233-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 133 днів.

Що ж відзначають 20 серпня?

Національні:

Марокко: День народної революції

Непал: День королеви-матері

Сенегал: День незалежності

Естонія: День відновлення незалежності

Угорщина: День Святого Іштвана, засновника угорської держави.

День Святого Іштвана – одне з найбільших національних свят для угорців. Вранці свято починається з урочистого підйому угорського прапора і триває весь день.

З огляду на значний внесок Іштвана I у зміцненні загальнолюдських очікувань для свого народу і європейських тенденцій в цілому, в 1083 році він був канонізований, і папа римський Григорій VII оголосив 20 серпня офіційним святковим днем.

Свято практично відразу знайшло позитивний відгук у народі і практично, з того часу, було дуже популярним. Звичайно ж в історії держави траплялися і періоди, коли це свято забороняли. Наприклад, воно не відзначалося під час придушення Угорського повстання в 1848-1849 роках, а також в той час, коли Угорщина, окупована СРСР, була частиною соціалістичного табору.

У 1991 році традиційне святкування Дня Святого Іштвана з радістю відновилося. В цей день проходять масові гуляння, різноманітні захоплюючі фестивалі і театралізовані вистави на тему національної історії з неодмінними чардашем і гуляшем. У фіналі заходів по всій країні влаштовуються барвисті феєрверки. Один з найбільш захоплюючих феєрверків проходить над Дунаєм.

Відомо, що муміфікована права рука святого Іштвана I, знаходиться в базиліці Святого Іштвана в Будапешті. Коли тіло короля було ексгумовано, виявили, що його права рука все ще в дуже хорошому стані. Вона була пізніше вкрадена і похована священиком, який повинен був охороняти його поховання. Потім його останки знову вилучили і возили по всій Європі, поки королева Марія Тереза не купила їх і не повернула в Угорщину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, яке сьогодні свято, угорщина
В тему