16 Серпня 2018
Новини

Зеки-росіяни, утримувані в українських тюрмах, масово просять Путіна обміняти їх на Сенцова

Зеки-росіяни, утримувані в українських тюрмах, масово просять Путіна обміняти їх на Сенцова

У четвер, 16 серпня, ще троє громадян Росії, які відбувають покарання у в’язницях України, звернулися із проханням до Путіна, щоби бути обміняними на котрогось із українських політв’язнів, які утримуються нині в Російській Федерації.

Про це повідомила у своєму «Фейсбук» уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова.

«І далі надходять заяви від громадян Росії, які утримуються в українських місцях позбавлення волі, на ім’я президента РФ з проханням обміняти їх на одного з українських політв’язнів.

Сьогодні такі заяви ми отримали ще від трьох осіб. Заяви були написані Гаджиєвим Русланом Джупалаєвичем, Кімаковським Ігором Володимировичем (ДУ «Бахмутська установа виконання покарань (№ 6)») та Мефедовим Євгеном Ігоровичем (ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор»)», – написала на своїй сторінці у «Фейсбук» омбудсмен Людмила Денісова.

Зі слів Денісової, далі ці заяви відправлять до МЗС, щоб звідти дипломатичною поштою вони були доставлені до адміністрації Президента РФ.

Загалом, за даними Денісової, уже 14 зеків-громадян РФ написали заяву президентові своєї країни Володимиру Путіну листи із просьбою обміняти їх на українців.

Серед ув’язнених громадян Росії, які мріють, щоби їх повернули «на родіну» в обмін на, скажімо, Сенцова, числяться такі ув’язнені: В’ячеслав Висоцький (ГУ «Черкаська виправна колонія № 62»), Валерій Іванов та Олександр Валехидіс (ГУ «Дрогобицька виправна колонія № 40»), Владислав Гречин (ГУ «Одеська установа виконання покарань № 21»), Віктор Агєєв (ГУ «Роменська виправна колонія № 56»), Олексій Седіков (відбуває покарання за тероризм у Бучанській колонії), Олександр Саттаров та Фарух Камалов (Лук’янівське СІЗО)», Олег Доронін (Городищенська виправна колонія № 96), Денис Сидоров и Євгеній Шаталов (Житомирська установа виконання покарань №8).

Що відомо про свіжих фігурантів цього списку?

Зокрема, Руслан Гаджиєв – командир російського танку, якого засудили до 15 літ позбавлення волі за тероризм і воєнну діяльність  проти України.

Ігоря Кімаковського, викладача зі Санкт-Петербурга, затримали на блокпосту із зброєю і посвідченням снайпера «ДНР».

Євген Мефедов засвітився в Одесі під час усім відомих трагічних подій 2 травня 2014 року. Відсидів у ізоляторі майже три роки, і у вересні 2017-го міський суд Чорноморська виправдав його, як і інших «одеських сепаратистів» у справі «другого травня». Та, опинившись на свободі, того ж дня був затриманий поліцією за новою підозрою: «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, володимир путін, росія
В тему