14 Серпня 2018
Новини

На скільки може подорожчати блакитне паливо

На скільки може подорожчати блакитне паливо

Кабінет Міністрів передбачив декілька сценаріїв розрахунку ціни на газ для населення.

І варіант: ціна на німецькому хабі (газорозподільчому центрі) плюс витрати на транспортування. Це найдорожчий варіант: ціна на газ сягатиме 10 259 грн за тис. куб. м. Тому уряд намагається його уникнути.

ІІ варіант: ціна на німецькому хабі мінус витрати на транспортування. Вартість газу для населення з мінімальною націнкою і ПДВ у такому разі становитиме 7 765 грн. за тис. куб. м. Це найдешевший варіант. Саме на його прийняття і розраховують у Кабміні. Бо він передбачає найменше зростання тарифів на ЖКП, а отже – допоможе уникнути зростання кількості субсидіантів та непомірно великих витрат із Держбюджету.

А що витрати великі – це факт: торік субсидії отримували 60% населення або 7,2 млн домогосподарств, у разі підвищення тарифів їхня кількість може зрости до 72% або до 8,6 млн. За такого сценарію видатки державного бюджету на субсидії із запланованих 71 млрд грн зростуть до 79,2 – 115 млрд грн залежно від варіанта.

Аби уникнути колапсу з відсутністю грошей для субсидіантів, уряд хоче скоротити їхню кількість до 25% плюс знизити ціну газу для населення шляхом заміни дорогого імпортного палива на дешеве українське й лише після цього – виконати умову МВФ (підняти ціну на газ до ринкового рівня) для отримання грошової позики.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, газ, ціни, кабінет міністрів
В тему