10 Серпня 2018
Новини

У Луцьку пропонують створити Ротарі Клуб

У Луцьку пропонують створити Ротарі Клуб

Поспішай творити добро

В Україні діє понад 50 ротарі-клубів, у світі їх налічується понад 37 тисяч, що функціонують у двохстах країнах.

Понад мільйон учасників належать до цього клубу. Серед них канцлер Німеччини Ангела Меркель та один із найбагатших людей світу, засновник компанії Microsoft» Білл Гейтс беруть участь в проектах ротарі.

Про це стало відомо під час засідання «Медіа-клубу» Національної спілки журналістів України.

За словами члена правління Асоціації ротарі-клубів України, паст президента ротарі-клубу «Київ-центр» Ростислава Лукача, ротарі – це спілкування людей певного статусу. Ротарі має право голосу в ООН поряд із Україною, Британією та іншими державами. Ротарі існує уже 113 років. Кожного року йде ротація, тобто зміна президента Ротарі, губернатора.

Лукач розповів, що відкрив для себе Ротарі в 2004 році, коли був у США на стажуванні в банку. Його дуже зацікавило те, що ротарійці роблять у межах своєї общини насправді вагомі та дуже конкретні справи.

Пан Ростислав розповів і історію виникнення цього, так би мовити, руху.

«Ротарі зародилося в Чикаго у 1905 році. На той час це місто було зовсім іншим, аніж зараз. У ньому орудували групи бандитів, не було ні комунікацій, ні зручностей для життя. Тож четверо друзів вирішили: якщо погані люди збираються в групи, то чому не зібратися людям, котрі могли би робити добрі справи? Щоб нікому не було образливо, задекларували, що збиратимуться чоловіки щотижня у кожного з них почергово. Певною мірою – ротація. Одного тижня збори проводили у когось одного, іншого тижня приходили до іншого. А також щороку змінювали керівництво. Той самий чоловік не міг очолювати Ротарі два чи більше разів. Першим проектом, доброю справою цих молодих людей стало будівництво… громадської вбиральні в центрі Чикаго», – повідав Лукач.

Також він додав, що одним із найбільш значимих проектів ротарі-спільноти нині є ліквідація поліомієліту у світі. З його слів, цей проект триває уже 40 років.

«Якщо у 1979 році хворіли на цю страшну недугу мільйони людей, то зараз завдяки роботі ротарійців, котрі забезпечують усіх, хто цього потребує, необхідною вакциною, є лише одиничні спалахи цього захворювання», – зазначив чоловік.

Лукач наголосив, що у «лави» ротарійців беруть людей, котрі чогось досягли у житті, здебільшого ці люди мають власний бізнес, свою справу. Проте є головне правило –  люди двох однакових спеціальностей не можуть бути учасниками у одного клубу. 

«Який би не був хороший історик, якщо у клубі є уже історик, то інша людина з таким фахом не зможе стати членом клубу. Бо це породжує конкуренцію, що не приводить до добра. Єдиний виняток роблять для священиків і журналістів. Якщо раніше жінку взагалі не підпускали до спільноти, то зараз усе більше представниць прекрасної  половини людства є членами клубів, а то й їхніми президентами».

Чимало таких клубів діє і в Україні. У деяких містах навіть по декілька. Ротарі дуже вдало розвивається у Харкові, Ужгороді, Рівному, Миколаєві, Полтаві, практично у всіх містах України, крім Луцька. Тож пропонують його створення й у нашому місті.

 

Наталі Комар

«Конкурс журналістських матеріалів «Поспішай творити добро» ініційований

«Благодійним фондом Олександра Шевченка» та Українським журналістським фондом».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, благодійність, луцьк
В тему

Останні матеріали