31 Липня 2018
Новини

Що чекає на українців у серпні-2018

Що чекає на українців у серпні-2018

Початок місяця в Україні традиційно пов'язаний з новими правилами життя, коли набирають юридичної сили закони, змінюються тарифи на комунальні послуги.

Пише vesti-ukr.com.

Долар: курс на зліт

Курс долара в Україні впевнено йде вгору. Аналітики відзначають, що набагато дешевше долар в Україні вже не буде, більш того, вже в кінці серпня вартість американської валюти може дійти до 27,5-28 грн/$.

«Те, що ми зараз бачимо на валютному ринку, - це відновлення штучної девальвація гривні. У бюджеті на 2018 рік зазначений середньорічний курс на рівні 29,3 грн/$, а на кінець року - 30,1 грн/$. Очевидно, НБУ і уряд зараз відновили реалізацію свого плану по девальвації, тому зараз питання тільки в темпах. Ймовірно, вже до кінця серпня долар досягне 27-28 грн, а восени - як мінімум 29-31 грн/$», - прогнозує економіст Андрій Новак.

За його словами, така політика держави спрямована в першу чергу на користь експортерів, але ніяк не звичайних українців і малого бізнесу. «Звичайним українцям і малому бізнесу це приносить тільки знецінення доходів і заощаджень і ще більшу втрату купівельної спроможності», - говорить Новак.

За його словами, така політика ставить країну на одне з останніх місць в Європі: «Українцям і бізнесу потрібна протилежна політика, заснована на забезпеченні стабільності курсу. Саме так живуть країни G7 ».

Відключать аналогове ТБ

Ще один «сюрприз» чекає українців, які дивляться аналогове ТБ. З 1 серпня 2018 року в Києві, Київській і Кіровоградській областях буде відключено аналогове ТБ. А з 1 вересня - по всій Україні, за винятком телеканалу «UA: Перший», місцевих мовників, аналогових каналів на території проведення АТО і в деяких прикордонних районах.

Це означає, що всі громіздкі антени, через які ловлять сигнал жителі невеликих міст і сіл, стануть майже всюди марними. Аналогове ТБ залишиться тільки на територіях зі спеціальним режимом мовлення і на прикордонних територіях. Так, перехід на «цифру» - це одна з вимог Женевського меморандуму, який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки підписала ще в грудні 2006 року.

Замість «аналога» всім українцям пропонують перейти на «цифру». Єдина заковика в тому, що «цифра» в Україні поки ловиться не скрізь. Крім того, вже значно зросли ціни на ресивери цифрового сигналу. Якщо ще місяць тому «приставку», яка ловить цифровий сигнал можна було придбати за 200 грн, то сьогодні вони вартують вже майже 400 грн. Нововведення ніяк не позначиться на тих, хто підключений до кабельного оператора або користується супутниковим телебаченням.

Газ до вересня не подорожчає

Але є і хороші новини: газ для населення поки дорожчати не буде. Таким чином, ціна для населення залишається на рівні 4942 грн за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, - 6958 грн за тисячу кубометрів. Чи буде ціна підвищена в вересні, поки невідомо.

Продукти в серпні трохи подешевшають

В наступному місяці експерти прогнозують незначну дефляцію - тобто ціни на деякі товари можуть навіть знизитися. Але вже восени очікують подорожчання на 10-15%. «З огляду на непоганий урожай по всіх позиціях, різких стрибків цін чекати не варто. Більш того, в серпні очікується незначна дефляція. Але вже з вересня традиційно ціни підуть вгору на 10-15%», - говорить Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

За його словами, в першу чергу подорожчають овочі, які сильно падали в ціні, в тому числі огірки і помідори. А ось по крупах, молочній продукції і хлібові, за прогнозом експерта, значних коливань цін не буде. Що стосується молочки, то вона навіть може подешевшати через надлишок і сильне зростання ціни в минулих періодах. М'ясо ж продовжить дорожчати. «Підвищення цін на м'ясо відзначається постійно. Відбувається це через дефіцит цієї продукції, який ми всі частіше покриваємо за рахунок імпорту », - говорить Дорошенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, ціни
В тему

Останні матеріали