17 Липня 2018
Новини

Роботодавців жорстко штрафуватимуть через фрілансерів

Роботодавців жорстко штрафуватимуть через фрілансерів

Представники Держпраці проводить облави на роботодавців, які співпрацюють з фрілансерами.

Як розповіли юристи, в основному перевірки проводяться на підставі інформації правоохоронних органів, ГФС, а також заяв фізосіб про порушення роботодавцями законодавства про працю – повідомляє vesti-ukr.com.

Штрафують за залучення до праці працівників без укладення трудового договору, оформлення цивільно-правових контрактів при наявності ознак трудових відносин, неповідомлення про працевлаштування працівника, несплату ЄСВ, приховування реального розміру заробітної плати.

«Самі по собі цивільно-правові договори - не злочин. Однак, щоб їх не кваліфікували як приховування реальних трудових відносин, вони повинні бути орієнтовані на виконання конкретних робіт або надання послуг, а не трудовий функції. Такі документи не повинні передбачати підпорядкування внутрішньому трудовому розпорядку підприємства і ієрархічній структурі управління. А укладати їх слід на певний термін або до виникнення результату», - говорить юрист Практики корпоративного права АТ Juscutum Марія Фельмецгер.

У зоні підвищеного ризику сфери бізнесу, що відрізняються високою концентрацією фрілансерів, зокрема: ІТ, ритейл, агробізнес, будівництво, громадське харчування.

Найпоширеніша претензія чиновників до фрілансерів полягає в тому, що їх діяльність дуже схожа на трудову, тобто у них є певний графік роботи, робоче місце, робота виконується на постійній основі і т. д., Кажуть юристи.

«При цьому, звичайно, невідомо, як Держпраці встановлює регулярність виконання тих чи інших обов'язків, або регулярність перебування співробітника на робочому місці при разовому інспекційному відвідуванні і без детального вивчення всієї історії взаємин компанії і фрілансера», - говорить юрист ЮК «Де-юре» Наталія Ляшенко.

Проте, кажуть правозахисники, в Україні дійсно має місце практика, коли під цивільно-правові відносини намагаються замаскувати трудові. А співробітники не приймаються в штат, але роками виконують одні і ті ж дії для одного і того ж роботодавця за одні й ті ж гроші.

Найпоширеніші штрафи Держпраці за кожного неправильно оформленого працівника або нехтування його гарантованими державою правами:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору - 111 690 грн;
  • оформлення працівника на неповний робочий час при фактичній роботі повний робочий день - 111 690 грн;
  • виплата зарплати без нарахування і сплати єдиного соціального внеску та податків - 111 690 грн;
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (за виплату зарплати менше мінімальної) - 37 230 грн;
  • порушення термінів виплати з / п - 11 169 грн;
  • недопуск до проведення перевірки або створення перешкод до її проведення - 372 300 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, фріланс, роботодавці, штрафи
В тему

Останні матеріали