16 Липня 2018
Новини

ЧС-2018: найдивовижніші футбольні забобони

ЧС-2018: найдивовижніші футбольні забобони

Перед початком футбольних матчів часто можна побачити, як футболісти роблять різні ритуали. Хтось торкається рукою газону перед виходом на поле, хтось фотографується з висунутим язиком або цілує лисину товариша. Частина футболістів і тренерів звертають увагу на одяг, нібито приносить удачу.

Африканські команди і зовсім возять на турніри цілі батальйони шаманів і чаклунів. Так, vesti-ukr.com згадали самі дикі футбольні прикмети, забобони і традиції в історії світового футболу.

Дуже забобонний Лобановський

Найуспішніший тренер в історії Радянського Союзу і України Валерій Лобановський був дуже забобонною людиною. У нього ніхто ніколи не грав під номером 13, а в команді обов'язково був рудий, як сам Лобановський, гравець. У різні роки роль рудого була у Олександра Заварова і Андрія Гусіна. Крім того, Лобановський завжди заходив в автобус останнім і останнім виходив. Дорогою на поле він намагався не наступати на тріщини і розмітку.

Поцілунок в лисину

Франція в фіналі Чемпіонату світу вдруге в своїй історії взяла світову корону. У 1998 році, коли французам вдалося перемогти у фіналі, в збірній був оригінальний звичай. Центральний захисник Лоран Блан перед початком матчі цілував в лисину воротаря Фаб'єна Бартеза. Сьогодні у французів лисого воротаря немає, тому на цей раз нападник Олів'є Жиру поцілував в голову захисника Самуеля Умтіті.

Сіль на поле

Колишній президент італійської «Пізи» Ромео Анконетані любив посипати на удачу арену своєї команди сіллю. Перед одним з матчів він витратив на це 26 кг солі. Цікаво, що в Південній Америці сіллю прийнято засипати стадіони ворожої команди, щоб викликати злих духів.

Ніякої курки

Тренер збірної Аргентини, яка перемогла на Чемпіонаті світу в 1986 і програла у фіналі німцям в 1990 році, - Карлос Білардо обмежував своїх гравців в їжі. Він вважав, що курка приносить невдачу і змушував своїх гравців їсти виключно яловичину.

Не на своєму місці

Легендарний захисник «Челсі» і збірної Англії Джон Террі ніколи не змінював свого місця в автобусі, на парковці і навіть в туалеті. У Джона в роздягальні «Челсі» був свій пісуар, і якщо він був зайнятий, то Джон терпів.

Божевільний астролог

Раймон Доменек тренував збірну Франції з 2004 по 2010 рік - і навіть зміг довести її до фіналу Чемпіонату світу в 2006 році. Запам'ятався він ще тим, що безпрецедентно вірив астрологам і гороскопам. З цієї причини він не включав до складу команди таких «неблагополучних» на його думку гравців, як Гаель Кліши і Робер Пірес. «Коли у мене в обороні грає Лев, я завжди тримаю рушницю напоготові, тому що знаю, що в якийсь момент він обов'язково захоче влаштувати шоу, і це буде дорого нам коштувати», - говорив Доменек.

Спеціально не співає гімн

Нападаючий збірної Німеччини Маріо Гомес ніколи не співає слова національного гімну перед матчем. Одного разу, коли Гомес грав ще за молодіжну збірну Німеччини, він просто забув це зробити - і в тій зустрічі відразу ж відзначився. З тих пір він не співає гімн навмисно. Втім, на Чемпіонаті світу в Росії це Гомесу не допомогло.

Роналду не витрачає удари

Колишній нападаючий збірної Англії і найкращий бомбардир Чемпіонату світу 1986 року Гарі Лінекер ніколи не бив по воротах на розминці. Він вважав, що тим самим економить точні удари для гри. Аналогічно робить і португалець Кріштіану Роналду, що йому явно на користь.

Ходив в туалет на поле

Колишній воротар збірної Аргентини Серхіо Гойкоечеа перед кожною серією пенальті на Чемпіонаті світу 1990 року справляв на полі малу нужду. Перед цим його оточували інші гравці Аргентини. «За правилами я не міг залишати поле. Ну, так і сталося в чвертьфінальному матчі ЧС-+1994 з Югославією. Потім я повторив те ж саме в півфіналі з Італією. Після цього помочитися на поле перед серією пенальті стало моїм своєрідним талісманом і часто допомагало», - пояснив це воротар.

Африканські традиції

Африканські шамани влаштовують перед матчами своїх команд ритуальні танці і жертвопринесення, мажуть гравців секретними мазями, а також посипають футболістів, роздягальню і поле чарівними порошками. Віра в магію в Африці сильна настільки, що камерунські влада виплатила місцевим чаклуна 45 тис. доларів після заяви, що саме його магічні здібності допомогли збірній країни виграти Кубок Африки.

Чемпіонат світу 2002 року запам'ятався сенсаційною збірної Сенегалу і її помічниками-шаманами. Деякі з них постійно фігурували на екранах телевізорів, сидячи на трибунах, обвішані амулетами і бубнами. Найавторитетніший з африканських шаманів Нгой Мбай не ходив на матчі, а допомагав своїй збірній по телевізору.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, футбол, спорт, футбол
В тему