11 Липня 2018
Новини

Воду у кранах українців обмежать, але Луцьку це не загрожує

Воду у кранах українців обмежать, але Луцьку це не загрожує

Влада міста запевняє, що хлорний колапс, який уже наступного тижня загрожує накрити водоканали чи не всіх регіонів країни, обласного центру Волині не торкнеться.

Як відомо, днями зупинив свою діяльність завод «Дніпроазот» – єдине підприємство в Україні, що виробляло хлор, який, у свою чергу, водопостачальні підприємства використовували для знезараження води. У зв’язку із зупинкою роботи «Дніпроазоту», дають невтішні прогнози фахівці, проблеми із водою в українських містах почнуться вже наступного тижня. Про це йшлося в сюжеті ТСН.19:30.

Ситуація полягає ось у чому. Ще 16 червня «Дніпроазот» припинив поставки і виробництво продукції – через різке підвищення тарифів на газ. Тож нині склади єдиного в Україні виробника рідкого хлору порожні, і на водоканалах країни закінчуються запаси цієї речовини, якою знезаражують воду.

«Нафтогаз України» підняв ціни на природний газ, котрий є основною сировиною для нашого підприємства. На жаль, економіка показує просто немислимі збитки та неможливість подальшої роботи підприємства», – пояснював таке рішення комерційний директор «Дніпроазоту» Андрій Пустовой. Під стінами заводу мітингували його робітники, вимагаючи повернути їм роботу. У людей сім’ї, які потрібно чимось годувати.

За таких обставин уже наступного тижня водопровідну вода в деяких регіонах можуть значно обмежити, а в деяких містах і повністю перестати подавати. Асоціація водоканалів України б’є на сполох: запасів хлору зосталося щонайбільше на 20 днів, а отже, комунальники муситимуть прикрутити вентиль і для споживачів почнуться перебої із питною водою. Тим часом ситуацію намагаються залагодити на урядовому рівні. Вирішуватимуть проблеми хлорзалежних водоканалів у вівторок на засіданні в профільному міністерстві. Вже в середу під стіни Кабміну вийдуть працівники хімічних підприємств з вимогою знизити ціну на блакитне паливо.

Добре, хоч хлорний колапс загрожує не усім великим містам. Принаймні лучанам боятися нічого. Луцька така проблема не торкнеться. «Ми не використовуємо хлор», – пояснив головний інженер КП «Луцькводоканал» Сергій Строк. Уже п’ять років для очищення води обласний центр Волині застосовує звичайну кухонну сіль – із цією метою придбали дві очисні установки вітчизняного виробника. «Працівники вручну перевантажують тонни солі, але це більш надійне, як показало сьогодення, обладнання, і більш-менш ми хоч із цією ситуацією уникнули негараздів», – розтлумачив Строк.

Для довідки. Знезаражувати воду хлором почали більш як сотню років тому. Технологія нині повністю автоматизована. Спеціальний дозатор додає реагент у очищену від піску та бруду воду і знезаражує від мікроорганізмів. Головний недолік – хлор вибухонебезпечний і у великій кількості токсичний.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, водопостачання
В тему