10 Липня 2018
Новини

Невідомі знищили десятки мільйонів гривень

Невідомі знищили десятки мільйонів гривень

7 липня у лісосмузі на Криворізькому шосе Дніпра було виявлено десятки мішків, забитих дрібно порізаними купюрами різного номіналу.

Про це повідомляє «Інформатор».

На картонних бирках, приклеєних до пакетів, зазначено, що вміст є власністю Національного банку України. Вказаний номінал купюр у кожному пакеті – 20, 50, 100 і 200 гривень. Сума викинутих грошей – десятки мільйонів гривень, пише видання.

Національний банк почав перевірку за фактом виявлення мішків із подрібненими гривнями, повідомляє прес-служба регулятора у Facebook. «Подрібнення застосовується Національним банком лише до вилучених з обігу зношених та значно зношених банкнот, які підлягають знищенню. Знищення банкнот відбувається повністю в автоматичному режимі в регіональних підрозділах Національного банку та центральному сховищі (місто Київ). Банкноти ріжуться на дрібні частини, здрібнена маса збирається у мішки або подається у спеціальний прес, який робить із здрібненої маси брикети. Відновити порізану банкноту неможливо», – розповіли в НБУ.

Подрібнені банкноти утилізовують на спеціалізованих сміттєвих полігонах компанії, з якими Нацбанк уклав договори, наголошують у повідомленні. «Із огляду на ситуацію, що сталася, Національний банк зробив відповідний запит до компанії, яка здійснює утилізацію відповідно до договору, для з'ясування обставин події. У випадку виявлення порушень умов договору, Національний банк вживатиме адекватних заходів», – додали в прес-службі.

У 2017 році НБУ передав на утилізацію 749,2 млн банкнот на суму 48 млрд 355,5 млн грн.

До слова, згодом на місце події заглянула знімальна група програми Спецкор каналу 2+2. Журналісти застали лише вантажників, які згрібали порізані купюри у мішки. Гривні, що не зібрали в мішки, робітники підпалювали, проте коли бачили камери, гасили вогнище та обіцяли прибрати вже як слід.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, дніпро, гроші, нбу
В тему