8 Липня 2018
Новини

Польський президент Дуда їде в Луцьк на роковини «Волинської різні»

Польський президент Дуда їде в Луцьк на роковини «Волинської різні»

Очевидним стало, що глави України та Республіки Польща не змогли домовитися про спільну участь у меморіальних заходах до 75-х роковин Волинської трагедії (як називають українсько-польський конфлікт років Другої світової українці), а за версією поляків – «Волинської різні».

У неділю, 8 липня, Україну, а саме обласний центр Волині – Луцьк, відвідає із робочим візитом польський президент Анджей Дуда. Прибуде очільник Республіки Польща на Волинь на заходи, приурочені до 75-ї річниці Волинської трагедії, яку поляки називають не інакше, як «Волинська різня». Інформує польська газета Wiadomosci.

На інтернет-сайті Канцелярії президента РП з’явилася інформація про те, що сьогодні Дуда поїде в Україну, аби там зустріти 75-і роковини кривавого українсько-польського конфлікту. Як відзначає польське видання, традиційно нагнітаючи атмосферу в дні пошанування жертв трагедії в двох країнах, «візит припадає якраз на кілька днів перед річницею Кривавої Неділі, яка мала місце 11 липня 1943 року – то кульмінаційна точка різанини – того дня відділи ОУН-Б і УПА вдарили одночасно майже в сотні польських місцевостях, чинячи масакру (криваву розправу. – Ред.)».

Повідомляється, що Дуда візьме участь у месі в соборі у Луцьку, «присвяченій пам’яті офір Різні», а пізніше «віддасть символічну данину офірам людиновбивства» на території вже неіснуючих польських сіл на Волині, зокрема відвідає колективну могилу замордованих поляків.  

Тим часом Адміністрація Президента України повідомляє, що в ті самі години, коли Дуда перебуватиме в Луцьку, глава України Петро Порошенко буде на території Польщі – в етнічно українському селі Сагринь, на заходах зі вшанування пам’яті українців, замордованих поляками. Очевидно, що президентам держав-сусідок не вдалося дійти згоди і разом відвідати меморіальні урочистості в обох країнах, що сприяло би примиренню громадян обох країн у питанні спільної історичної трагедії.

Як інформує Канцелярія Дуди, до Луцька той їде на запрошення ординарія дієцезії луцької ксьондза біскупа Віталія Скомаровського. Причому в розкладі польського лідера не передбачено зустрічі чи спільного пошанування роковин з Президентом України Петром Порошенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, президент, анджей дуда, історія
В тему