2 Липня 2018
Новини

Луцькі дитсадочки та школи утеплять за понад 7 мільйонів євро

Луцькі дитсадочки та школи утеплять за понад 7 мільйонів євро

На утеплення дитячих садків та шкіл обласного центру планують витратити більше семи мільйонів-євро.

Про це стало відомо під час робочої наради представників Луцької міської ради з представниками НЕФКО, SWECO, Граде з реалізації проекту "Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька".

За словами керівника проекту, технічного експерта з енергоефективності та систем централізованого теплопостачання Крістіана Плана, за попередніми розрахунками кошторис складав 6,7 мільйонів євро, проте, з часом ця цифра зросла до 6,9 мільйонів – це гроші кредитні, грантові, а також певну частину виділять із бюджету міста.

Зараз доступні гроші у сумі – 7,3 мільйона євро. Таким чином, Луцьк отримує запасні кошти. Відтак, за них можна здійснити ряд робіт, котрі не передбачені у договорі співпраці. До прикладу, за них можна утеплити стіни в деяких дитсадках.

План наголосив, що ці розрахунки лише попередні. Основну інформацію матимуть тоді, коли пройдуть усі тендери.

«Більш всього що ми зможемо утеплити два чи навіть три фасади за ці залишки», - зауважив він.

Заступник директора департаменту економіки міськради, начальник відділу з енергозбереження Костянтин Патракеєв повідомив, що в першу чергу, реалізовуючи проект, потрібно дотримуватися поставлених завдань. Проте, за його словами, варто звернути увагу на правильний розподіл коштів.

«Ми повинні чітко визначити які об’єкти ми робимо за грантові, гроші, які за кредитні», - зазначив посадовець.

Він запропонував за кредитні гроші облаштувати індивідуальні теплові пункти (ІТП), а грантові виділити на ремонтні роботи у реабілітаційному центрі.

Патракеєв додав, що оскільки перш ніж отримати грант, потрібно мати кредит. Тож, єдино правильним рішенням буде в першу чергу зайнятися облаштуванням ІТП. До того ж він наголосив, що оголосити тендер по встановленню ІТП можуть уже до кінця цього місяця.

«ІТП – це те що можна реалізувати вже в цьому році. Ми відразу побачимо його економ ефективність», - сказав він.

Представники SWECO висловили думку, що зараз уже запізно встановлювати ІТП, такі речі варто робити в міжопалювальний період. А зараз вже час трохи втрачений. Бо ж коли діло дійде до самого встановлення, то воно якраз припаде на період холодний період. Відтак, щоб встановити новий ІТП, потрібно мати ще один запасний в тому ж приміщенні, бо у разі виникнення якихось неполадок під час облаштування школа чи дитсадок можуть лишитися без опалення на декілька тижнів. Луцькі посадовці запевнили закордонних колег, що все буде гаразд, і ні в якому разі не допустять такої ситуації.

Костянтин Патракеєв зауважив, що гроші які залишаться від реалізації проекту планують резервувати, але якщо цього не вдасться зробити, то хочуть розглянути можливість встановлення теплових насосів та сонячних колекторів у школах та дитсадках міста.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему

Останні матеріали