27 Червня 2018
Новини

«Без копійки»: як продавці заокруглюватимуть готівку з 1 липня

«Без копійки»: як продавці заокруглюватимуть готівку з 1 липня

3 1 липня в Україні набувають сили нові правила заокруглення готівки, спрямовані на вилучення з обігу копійок дрібних номіналів.

У НБУ нагадали про поступову оптимізацію дрібних монет. Починаючи із 1 липня, з обігу поступово зникатимуть 1, 2, 5 та 25 копійок. Суму ж у готівці (приміром, касири – віддаючи покупцеві решту на касі) заокруглюватимуть до 10 копійок. Пише «Еспресо.тв».

Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко нагадав під час брифінгу: з 1 липня 2018 року підприємства торгівлі та сфери послуг у разі відсутності монет дрібних номіналів проводитимуть заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги).

В НБУ продовжать випускати монети номіналом 10 та 50 копійок. Монети 1, 2, 5, та 25 копійок і далі використовуватимуться для розрахунків, проте нових копійок цих номіналів в Монетному дворі чеканити не будуть.

В Нацбанку відзначили, що спеціально не вилучатимуть цих монет із обігу і вони перебуватимуть у вжитку ще необмежений період часу, аж доки Правління Національного банку не прийме щодо них окремого рішення.

Заокруглення застосовуватимуть тільки у разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. У разі наявності в покупця дріб’язку в 1, 2, 5 і 25 коп. він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця той могтиме видати покупцеві решту цими номіналами. Лише якщо ні у продавця, ні у покупця не виявиться дрібних копійок, застосовуватиметься правило заокруглення загальної суми покупки в чеку, переконують у НБУ. А також уточнюють: під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

Заокруглення стосуватиметься тільки загальних сум розрахунків готівкою у чеку та розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару.

Заокруглення відбуватиметься за математичними правилами, знайомими нам іще зі школи:

1) сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Як зауважив Віктор Зайвенко, нові правила округлення сум жодним чином не повинні вплинути на ціни товарів і на показники інфляції.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, гроші
В тему