25 Червня 2018
Новини

Останки й речі бійців, загиблих в Іловайську, прикопали у рибгоспі, як непотріб

Останки й речі бійців, загиблих в Іловайську, прикопали у рибгоспі, як непотріб

Як далі вчинять із моторошним відгуком Іловайського котла – знайденими через чотири роки після «кривавого коридору» фрагментами тіл і особистими речами полеглих солдатів?

Українців приголомшила новина: на Дніпропетровщині виявили закопані у землю речі українських воїнів, убитих в сумнозвісному Іловайському котлі. Пише видання Politeka.

Без малого чотири роки спливло після трагічних подій Іловайської трагедії, і тут на території приватного рибного господарства знаходять 36 мішків із закривавленими солдатськими чоботами, одягом та особистими речами загиблих.

Згодом у поліції підтвердили: у 2014 році в Дніпропетровську область привезли тіла 98 українських бійців, що полягли в Іловайському котлі. 26 загиблих ідентифікували, і їхні персональні речі забрали родичі. Речі ж решти невпізнаних солдатів були передані на зберігання в Таромський рибгосп «у зв’язку з відсутністю приміщення з відповідними санітарними нормами у відділенні поліції».

Першим про моторошну знахідку заявив депутат Криворізької міськради, куратор добровольчого батальйону «Кривбас» Микола Колесник. Він розповів, як розкопували мішки, чому про них стало відомо тільки зараз і що буде далі з речами загиблих.

«Ми почали знімати шар за шаром, діставали просочені кров’ю кітелі з шевронами добровольчих батальйонів, каски і берці із фрагментами тіл, кобури від пістолетів… Хлопці із «Чорного тюльпана» не раз евакуювали тіла із зони АТО, були до такого готові: спеціальні комбінезони, маски, рукавички, мішки. Вони розкопували, сортували, а я на колінах стояв і, вибачте, блював. Мене хвилин сорок вивертало навиворіт від трупного запаху» – повідав страшні подробиці про розкопки Колесник.

3 98 українських загиблих військових, яких привезли на Дніпропетровщину одразу після «котла», тіла лишень 26 ідентифікували. 72 хлопців не вдалося опізнати, і їх, узявши зразки для тесту ДНК, поховали під табличками із номерами. Речі невпізнаних вояків скинули на «зберігання» в приватний рибгосп, де їх згодом цинічно «прикопали» наче якийсь непотріб.

«Після закінчення слідства, коли все буде нормально описано і зафіксовано, заберемо особисті речі в музей «Кривбасу», а одяг і взуття кремуємо і 29 серпня, в день пам’яті загиблих у Іловайському котлі, поховаємо все в могилі Невідомого героя», – розкрив куратор кривбасівців, що буде з речами загиблих.

Микола Колесник вважає, що офіційні цифри загиблих, які влада озвучує українцям, дуже занижені і в Іловайську загинула як мінімум тисяча наших бійців. І це без урахування безвісти зниклих. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, ато, іловайськ, дніпро
В тему