4 Червня 2018
Новини

Англійський замок і монастир у скелі: топ-5 незвичайних турів Україною

Англійський замок і монастир у скелі: топ-5 незвичайних турів Україною

Цікавитесь, де і як можна цікаво та пізнавально провести вихідні? Знайомимо з маловідомими місцями в різних областях.

Пише vesti-ukr.com.

Вінницький Афон - Лядівський монастир на скелі

На кордоні Вінницької області та Молдови на берегах Дністра недалеко від села Лядова розташований Лядовський Свято-Усікновенський скельний монастир. Його називають вінницьким Афоном - чоловічий монастир побудований на 90-метровій крейдяний кручі, з якої відкривається приголомшлива панорама долини Дністра. Монастир був заснований 1013 р. преподобним Антонієм Печерським, який повертався в цей час з Афона в Київ. Монастир і нині діючий, на його території б'є цілюще джерело і досі зберіглася келія преподобного Антонія. Незважаючи на те що монастир відновлювався, в ньому зберіглася атмосфера автентичності.

Поїзд Київ - Вінниця, потім автобус до Могилів-Подільського (від 120 грн в один бік).

Український форт «Бояр» в заростях борщівника

Тараканівський форт - унікальна в Україні оборонна споруда в Рівненській області, що служила сто років тому для захисту залізничної гілки Київ - Львів і кордонів Російської імперії. Свою назву форт отримав від сусіднього села Тараканів. Унікальні стіни і тунелі-галереї форту збереглися до наших днів. Вхід у внутрішню частину форту проходить через 100-метровий підземний тунель. Стіни форту були частково зруйновані під час Першої світової війни. Щоліта форт заростає травами вище людського зросту, від чого він виглядає ще більш містично.

Самостійно лазити по форту досить небезпечно, краще найняти в Тараканові провідника і екскурсовода в одній особі. Для прогулянки по форту краще надягти закритий одяг і взуття - борщівник, який росте тут удосталь, - дуже отруйна рослина.

Поїзд Київ - Дубно, потім таксі в Тараканів (від 70 грн).

 Англійський палац на Тернопільщині

Гарний замок-палац в англійському стилі неоготики з елементами ренесансу знаходиться в селі Білокриниця Тернопільської області. Побудований поміщиком Чосновским в середині XIX століття, який свого часу викупив і відновив колишній маєток Радзівілів. Незвичайна для України архітектура навіває думки про англійські аристократичні маєтки XVIII-XIX століть.

Замок знаходиться в 5 км від міста Кременця. Тут є безліч цікавих місць для відвідування: Кременецький замок, Єзуїтський монастир, варто піднятися на гору «Дівочі скелі», щоб побачити панораму Кременця. У 25 км від замку знаходиться Почаївська лавра - православна святиня, яку не можна пропустити в цій подорожі.

Поїзд Київ - Тернопіль, потім автобус до Кременця (від 90 грн в одну сторону), потім таксі в Білокриниці (50 грн).

Фортеця Тустань - кам'яні ворота древньої Русі

Недалеко від села Урич Львівської області височать три скелі з пісковика - наче варти, які перегороджують дорогу чужинцям. У давнину на цьому місці була фортеця Тустань. Її назва означало наказ зупинитися всякому, хто прийшов до її воріт: «Тут стань!» На цих каменях стояв дерев'яний оборонний комплекс рубежів Давньоруської держави. Фортеця Тустань проіснувала до середини XIII століття. Сьогодні на цьому місці знаходиться історико-культурний заповідник «Тустань», над яким височіють скелі Камінь, Гострий Камінь, Мала Скеля і Жолоб. Тут проводяться лицарські турніри, фестивалі та свята.

Поїзд Київ - Львів, потім автобус до Східниці (від 120 грн в один бік), далі таксі до заповідника «Тустань» (50 грн).

Повітове місто Седнів: в минуле - по річці Снов

Маленьке містечко Седнів в 30 км від Чернігова - місце, наповнене романтикою і тишею. У садибі Лизогубів на високому березі є романтична альтанка Глібова, з якої відкриваються чарівні види на річку Снов, яка звивалася стрічкою уздовж лугів і вікових лісів. Тут зберіглася каштанова алея, яка пам'ятає візити Тараса Шевченка, - він тривалий час гостював у братів Лизогубів. По сусідству з садибою знаходиться дерев'яна Георгіївська церква, збережена у фільмі «Вій». Саме тут літала панночка, лякаючи семінариста Хому. Церква діюча і дуже затишна, в ній зберігається ікона Козацької Божої Матері, від якої ллється тепле світло на прихожан і цікавих туристів.

Кінний двір «Седнівська» - приватна садиба екотуризму, де можна покататися на конях. Тут же можна і заночувати на сіннику - один з номерів готелю наближений до сільських реалій (від 200 грн за номер до п'яти осіб). Сплав на байдарках по річці Снов - від 1300 грн / чол. за два дні з харчуванням, орендою екіпіровки і ночівлею в наметі. По дорозі заїхати в Козелець і відвідати Собор Різдва Богородиці - фамільну усипальницю Розумовських. Її прикрашає різьблений дерев'яний іконостас Растреллі висотою 27 м з 50 іконами.

Поїзд Київ - Чернігів, потім маршрутка до Седнева (від 20 грн в одну сторону).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, туризм
В тему