1 Червня 2018
Новини

Які зміни відбудуться з 1 червня для українців

Які зміни відбудуться з 1 червня для українців

В Україні 1 червня традиційно почнуть діяти нові закони та правила, відповідно до яких на громадян чекають зміни.

Про основні зміни в Україні з 1 червня інформує 112.ua.

Посвідчення на проживання у вигляді ID-картки

Посвідчення на постійне проживання іноземцям та особам без громадянства з 1 червня будуть видавати у формі ID-карток. Нові документи – у вигляді пластикових карток розміром 54 на 85,6 мм буде забезпечено безконтактними електронними носіями, на які вноситимуть біометричні дані, оцифровані фото і підпис. Діятиме таке посвідчення 10 років.

Виплати бюджетникам у приватних банках

З 1 червня українці зможуть отримати пенсії, грошову допомогу та зарплату (бюджетники) не тільки у державних банках. 

Переможцями конкурсу Мінфіну стали 34 фінансові установи: «Акордбанк», «Альфа-Банк», «Банк Альянс», «Банк Восток», «Східно-Український Банк «Грант», «Банк інвестицій та заощаджень», «Банк Кредит Дніпро», «Львів», «Південний», «Ідея банк», «Індустріалбанк», «Комерційний індустріальний банк», «Конкорд», «Креді Агріколь Банк», «Кредобанк», «Кристалбанк», «Мегабанк», «Мотор-Банк», «МТБ Банк», «ОТП Банк», «Ощадбанк», «МКБ», «Полтава-банк», «ПриватБанк», «Перший український міжнародний банк», «Радабанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Скай-банк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк», «УкрСиббанк», «Укрсоцбанк», «Універсал Банк» і «Юнекс Банк».

Усі попередні договори уряду з банками автоматично втрачають чинність.

Новий документ для вивезення домашніх тварин за кордон

З 1 червня вивезти тварину за кордон можна буде лише за наявності на неї паспорта встановленого зразка.

Було змінено правила щодо заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимоги до їхнього обліку, зокрема щодо визначення єдиної форми бланку ветеринарно-санітарного паспорта на домашніх собак і кішок.

Підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є: клінічний огляд тварини; наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних оброблень (дегельмінтизації), включаючи дослідження і щеплення (сказ та інші інфекційні хвороби залежно від виду тварини).

Вартість документа становитиме 51 грн 29 коп.

Ліцензування ВНЗ тільки в електронному вигляді

З 1 червня виші, згідно з планами Міносвіти, будуть отримувати ліцензії тільки в електронному вигляді. Упродовж трьох місяців (з 1 березня) ліцензування відбувалося паралельно і в паперовому варіанті.

ВНЗ зможе самостійно вносити відомості про кадрове і матеріально-технічне забезпечення до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДБО). Кадрову інформацію треба буде оновлювати кожен навчальний рік до 1 березня, а про матеріально-технічне забезпечення – до 31 грудня або протягом трьох місяців після внесення змін.

У МОН розраховують, що зміни полегшать і пришвидшать процес отримання ліцензії, скоротять витрати й усунуть корупцію.

Пересувні відділення пошти

Із 1 червня в Україні стартує проект «Укрпошти» під назвою «Пересувне відділення». Першою було вибрано Чернігівську область (оскільки має велику територію з дещо низькою щільністю населення). На маршрути області вийдуть 130 пересувних бригад. Працюватиме команда з трьох людей: оператор в сільраді прийматиме платежі, а водій із листоношею проїжджатимуть селом і розвозитимуть пенсії, газети, посилки.

Також проект передбачає комп’ютеризацію усіх відділень зв’язку в населених пунктах області, де проживає понад 2 тис. мешканців.

Крім того, «Укрпошта» планує створити міжнародний хаб із доправлення посилок. У зв’язку з цим з 1 червня до 31 грудня уряд запускає пілотний проект із запровадження мультимодального переміщення транзитних поштових відправлень. Планується, що «Укрпошта» буде отримувати від партнерів консолідовані партії відправлень, обробляти їх на своїх місцях міжнародного поштового обміну і відправляти безпосередньо до країн призначення.

Зросте вартість залізничних квитків

«Укрзалізниця» із 30 травня підвищила тарифи на залізничні пасажирські перевезення на 12 % на всі напрямки.

Як відомо, «Укрзалізниця» планувала підвищити тарифи на пасажирські перевезення з 1 квітня, проте цього не сталося через те, що відповідний наказ не пройшов усі рівні узгодження.

Проектом наказу передбачено проведення індексації тарифів на перевезення пасажирів у два етапи по 12 %.

Другий етап має відбутися з 1 жовтня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, українці, закон
В тему

Останні матеріали